Prognosen för den sörmländska arbetsmarknaden år 2015 visar inte att konjunkturen tar fart på allvar. Svag privat konsumtion, tillika EU-marknad och krisen i östra Ukraina gör att lågkonjunkturen håller i sig.
Men det finns jobb, i platsbanken fredag lunch fanns 81 lediga tjänster i Strängnäs kommun. Särskilt specialpedagoger, säljare och sjukvårdspersonal med högskoleutbildning behövs. De behoven väntas öka då andelen unga upp till 16 år, samt andelen äldre över 65 år, blir fler i Sörmland de närmaste tio åren.
Men det saknas rätt kompetens. Särskilt inom länets offentliga sektor uppger 55 procent av de tillfrågade arbetsställena att det råder personalbrist. Kommunerna i Sörmland har också svårt att rekrytera civilingenjörer, tekniker och andra specialister.
Dessutom uppger 22 procent av arbetsgivarna i det privata näringslivet att de har svårt att hitta rätt personal.
Ett stort problem för arbetslösa är att många inte hittar nytt arbete tillräckligt snabbt, de glider ut i långtidsarbetslöshet som drar iväg och blir till år. I oktober förra året fanns 3 000 personer i Sörmland som hade varit inskrivna på arbetsförmedlingen i minst två år.
Ungdomsarbetslösheten är fortsatt hög. Var femte arbetslös under andra och tredje kvartalet förra året var 18–24 år gammal.
37 procent av alla arbetslösa i Sörmland har högst förgymnasial utbildningsnivå. Nyckeln till att få jobb är att åtminstone ha gymnasial utbildning. I gruppen som saknar det är utomeuropeiskt födda starkt överrepresenterade. Knappt 50 procent av de cirka 5 600 utomeuropeiskt födda och arbetslösa i länet har som minst en gymnasial utbildningsnivå.
Men invandringen framhålls i arbetsförmedlingen prognos som avgörande för en levande arbetsmarknad. Utan den skulle arbetskraften i länet minska påtagligt.
Prognosen visar trots kompetensproblem att arbetslösheten i länet minskar under år 2015 med cirka 600 personer.