– Vi vill ha fast gärningsmännen, säger Erik Thulin, presstalesperson när det gäller den omfattande våldtäktsutredningen.
Polisen har tagit mängder av beslag och också dna-prov efter våldtäkterna. NFC (Nationellt Forensiskt Centrum) har fått proverna för analys – men alla resultat har enligt Erik Thulin, inte redovisats än.
Enligt Thulin pekar inte misstankarna i någon speciell riktning och exakt vilka män eller var de bor eller befann sig när våldtäkterna ägde rum – uttalar sig polisen inte om.
– Vi topsar personer på väldigt många olika platser, säger han.
Erik Thulin berättar också att polisen har vissa avgränsningar när det gäller vilken typ av misstänkta man söker. Det kan gälla sådant som ålder och kroppsbyggnad eller annat. Men också när det gäller sådana uppgifter är polisen förtegen, för att inte tipsa de misstänkta,
– Vi har naturligtvis vissa avgränsningar att gå efter. Dessa bygger på målsägarens uppgifter och är inget jag kan eller vill berätta något om, säger Erik Thulin.
Hur många personer kommer att topsas?
– Det kan vi omöjligt säga.
Erik Thulin kan inte heller säga något om hur lång tid den generella topsningen tar. Den kan ta en vecka, det kan ta längre tid. Det beror på hur många personer i den aktuella målgruppen man hittar - och om man finner en matchning mot de dna-prover som har tagits.
Erik Thulin berättar att topsning som generell metod kan vara mycket framgångsrik men säger att man gör olika avvägningar innan man fattar beslut om det ska göras eller inte. Men när man har en händelse där en kvinna har utsatts för ett mycket grovt brott - så vägde chansen att kunna lösa det grova brottet, tyngre än alla andra överväganden.
Han betonar också att de prov som nu kommer att tas inte kommer att sparas i några register alls.
– De kommer bara att jämföras med eventuella spår i den pågående våldtäktsutredningen. Om det inte blir någon matchning så slängs provet sedan, säger han.
Topsning, som går ut på att man tar ett enkelt salivprov, har använts som metod i flera andra uppmärksammade kriminalfall. Bland annat vid dubbelmordet i Linköping, i sökandet efter "Hagamannen" i Umeå och när man sökte efter en serievåldtäktsman i Örebro.