Nu söker Strängnäs kommun sommarvikarier till hemtjänst, äldreboenden och LSS-boenden. Det handlar om såväl längre sommarvikariat som timanställningar. Utöver de 140 timanställda som redan jobbar och som erbjuds sommarvikariat kommer det att behövas 125 personer.
– Det är lite tufft. Vi jobbar för fullt. Men så här är det varje år, man tänker att det inte ska gå men så löser det sig. Vi har fem duktiga bemanningsassistenter som jobbar med det, säger Lena Stedt, chef för kommunens bemanningsenhet.
Hon berättar vidare att arbetet med att tillsätta vikariaten brukar pågå ända in i juni.
Den nedre åldersgränsen för jobb inom kommunens omsorg är 18 år.
– Än så länge har de som går i skolan inte sökt. Ansökningar från yngre brukar komma in senare. Men jag vill absolut uppmana alla unga som fyllt 18 år och har lite erfarenhet att söka nu.
Förutom att vara myndig finns krav på att ha goda kunskaper i tal och skrift i svenska språket. Detta krävs både för att kunna kommunicera med brukare och personal och för att det i jobbet ingår mycket dokumentation.
För övrigt är utbildning och erfarenhet inom omsorg ett stort plus.
– Ett önskemål är att man är utbildad undersköterska och har körkort men det finns inte möjlighet för oss att ha de kraven. Helst ska man ha erfarenhet av arbete inom vården eller någon erfarenhet av att jobba med människor.
Behovet av personal är inte större på grund av pandemin.
– Det var det tidigare men inte just nu. Det är inte alls på samma sätt som förra året med många sjukskrivningar bland personalen. Det kan bero på att många i personalen, även timvikarier, har blivit vaccinerade.
Är människor mindre beredda att ta jobb inom omsorgen än normalt på grund av att man är rädd för smittorisk?
– Vi såg det i början av pandemin. Nu frågar vi redan i annonsen om man kan jobba där det finns covid-19. Jag tycker inte att det har blivit färre ansökningar nu.
Redan nu har bemanningsenheten fått in ansökningar.
– Men många kommer inte att erbjudas anställning för att de inte har tillräckliga språkkunskaper. Vi måste tänka på att våra äldre måste förstå vad vikarierna säger. Många som skickar in ansökningar vet heller inte vad det är de söker.
Den som söker vikariat eller timanställning får först gå på en intervju hos bemanningsenheten, sedan gå digitala utbildningar innan de kallas till en intervju på det boende där de ska jobba.