Bakgrunden är en temavecka under hösten 2020.
– Vår lärare i svenska, Malin Krogdal Billström, tog upp olika typer av projekt där vi skulle försöka förändra saker.
Jonathan Ihrsén fick med sig sex klasskamrater och idéer spånades på olika ämnen som kunde utmynna i medborgarförslag till Strängnäs kommun.
– Det var då jag tog upp livmedelsaffären, säger 13-åringen från Ulvhäll som gått på Asken sedan årskurs 4.
– Jag har länge tänkt på att man inte kan handla mat därute, jag har flera kompisar som bor på Tosterön, tillägger han.
Jonathan Ihrsén nämner flera anledningar till att kommunen borde avsätta ett stycke mark nära Svenska hem arena för detta ändamål.
– Med tanke på hur mycket det byggs i hela området behövs det en affär. De boende måste inte ta bilen in till centrum eller Solberga för att köpa något litet till fredagsmyset, utan kunde i stället ta sig till en närbutik med cykel och till fots. Därmed minskar även slitaget på bron. För oss som går i skolan därute kan det vara bra att kunna handla lite mat och frukt, om vi behöver extra energi under dagen.
Skulle du gå till affären ofta om det fanns någon?
– Ja, jag hade nog handlat godis ibland, men oftare frukt eller mackor. Om nu skolmaten vore dålig någon dag, vilket den sällan är på Asken.
Hur var det att författa ett medborgarförslag?
– Ganska roligt, fast vi är flera som står bakom det.
Har du fått någon återkoppling från kommunen?
– Det kom ett mejl där jag blev inbjuden att delta på kommunfullmäktige i november. Men jag var redan uppbokad.
Hur hade det varit att tala i ett sånt sammanhang?
– Läskigt, jag skulle nog tagit någon med mig.
Förslaget remitterades till miljö- och samhällsbyggnadsnämnden som tar upp ärendet på nästa sammanträde, den 28 januari.
Jonathan Ihrsén går i klass 7B och Rasmus Ax i en parallellklass.
Den senare skrev i sitt medborgarförslag om en förbättring av fotbollsplanen vid Doktor Westmans väg, alltså alldeles nedanför den aktuella skolan.
Även han har i hög grad samarbetat med andra elever.
Bland annat efterlyser de fina och raka linjer, att hål i planen fylls ut och att planen överlag hålls i ett bättre skick.
– Jag har ett stort intresse för fotboll, och spelar i IFK Mariefreds 07-lag. Vi använder ofta gräsplanen nedanför Asken, även till andra aktiviteter. Vi är där stora delar av året, säger Stallarholmsbon Rasmus Ax.
Rasmus Ax och två skolkompisar pratade med 70 andra elever, och 68 av dem var av uppfattningen att gräsplanen borde uppgraderas.
Fritidschefen Bo Nordebrink om Sundby IP:
– Det var en idrottsplats som byggdes under sjukhustiden och som kommunen därför inte haft så mycket ansvar för. Jag vet att det spelats korpmatcher där förut och att skolorna använder den. Vi sköter klippningen men gör inte så mycket mer. Det finns gott om andra fotbollsplaner i kommunen, till exempel Bresshammars IP på Tosterön.
Ärendet befinner sig hos teknik- och fritidsnämnden, men kommer inte upp på dagordningen den 26 januari.
Läraren Malin Krogdal-Billström:
– En dag under temaveckan för årskurs sju i höstas pratade vi om hur man kan påverka världen, så att den blir bättre. Vid sådana tillfällen får eleverna skriva insändare i lokaltidningen eller författa medborgarförslag. De här två förslagen kändes väldigt kloka.