Mohamads familj kan bli Årets hjälte – för coronahjälp

"Jag tror att den här gruppen är unik i Sverige." Mohamad Allatif startade Grannar hjälper grannar som sedan utmynnade i föreningen Starka händer. Nu är han, tillsammans med sin familj, en av kandidaterna till att bli Årets lokala hjälte i tidningens spridningsområde.

Mannen bakom föreningen Starka händer, Mohamad Allatif har snabbt etablerat sig och sin familj i Strängnäs. Nu kan 40-åringen, som gillar att ha många bollar i luften, utses till Årets lokala hjälte.

Mannen bakom föreningen Starka händer, Mohamad Allatif har snabbt etablerat sig och sin familj i Strängnäs. Nu kan 40-åringen, som gillar att ha många bollar i luften, utses till Årets lokala hjälte.

Foto: Lars Kilström

Strängnäs2020-11-16 12:04

– Det är en ära och betyder jättemycket för oss. Men alla volontärer i gruppen ska dock känna sig lika delaktiga, säger 40-åringen som har varit Strängnäsbo i bara tolv månader.

– Vi flyttade hit från Danderyd förra hösten, men under familjens första tid i Sverige bodde vi också här.

Aktuell adress nu är ett kedjehus på Tallåsvägen från vilket Mohamad Allatif framför allt via sin telefon tar emot och fördelar uppdrag inom Starka händer.

Facebook-gruppen har i skrivande stund 763 medlemmar.

undefined
Telefonen är ett viktigt redskap när Mohamad Allatif planerar och fördelar uppdrag inom Starka händer.

– Fler och fler volontärer hjälper till, säger Mohamad Allatif som gläds åt mixen av svenskar och nyanlända i Starka händer.

Både Mohamad Allatif och hustrun Noor Malek, vars ambition är att kunna arbeta som tandläkare i Sverige, kommer från Syrien. De träffades i Damaskus 2007.

– Det var krig i hemlandet och jag kunde inte få uppehållstillstånd i Saudiarabien där jag arbetade, säger den tidigare piloten och affärsmannen apropå flytten till nordligare breddgrader sju år senare.

Sönerna Omar och Ali är 10 respektive 8 år och dottern Jana 5 år.

I Sverige fick Mohamad Allatif däremot uppehållstillstånd och snart hoppas han kunna titulera sig svensk medborgare.

undefined
Mohamad Allatif flyttade till Strängnäs för exakt ett år sedan.

När corona för första gången slog till med full kraft i Sverige, i början av mars, drog den Damaskusfödda trebarnspappan och hans familj igång Grannar hjälper grannar.

– Jag är egen företagare inom kosmetika och förstod att det inte skulle bli så mycket arbete för min del under en period. Så tillsammans med min fru och de tre barnen började vi knacka dörr i kvarteret för att höra efter om det fanns några äldre personer som behövde hjälp med att handla livsmedel, säger Mohamad Allatif som alltså haft god hjälp av andra Strängnäsbor, inte minst paret Johan Oskar Celing och Maria Hörnqvist.

– Vi fick kontakt redan i vintras på Internationella frivillighetsdagen och så lyckades jag få med dem i gruppen när den skapades, berättar Mohamad Allatif.

Nu har fler än 1 600 personer fått hjälp genom gruppen som bara växer och växer.

undefined
Mohamad Allatif är glad över att hjälpa till.

– Det var full fart i början, och nu när coronasmittan sprids igen har vi åter mer att göra, förklarar Mohamad Allatif.

Varför har du engagerat dig i detta?

– Jag tycker om att hjälpa andra, och när tiderna är som de är måste alla ta sitt ansvar för att följa rekommendationer från regering och myndigheter.

Starka händer bistår inte bara med att handla livsmedel. Gruppen besöker även apotek och hämtar paket, för att nämna några tjänster. Allting sker på frivillig basis.

Styrelseledamoten Maria Hörnqvist har bara gott att säga om sin ordförande:

– Utan Mohamads engagemang hade vi inte kunnat hjälpa alla de här drygt 1 500 människorna. Han har ju även mycket stor del i ett integrationsprojektet med tennis. För Mohamad är ingenting omöjligt. Han har bra idéer. Det är himla kul att göra saker tillsammans med honom. Mohamad och hans familj har blivit mycket goda vänner för oss.

Strängnäsbon Sheila Kjell var en av de som nominerade Mohamad Allatif:

– Han är driven, snäll och osjälvisk. Jag träffade familjen redan 2014 när jag arbetade på Mälarblick. Jag är oerhört glad över att han har kommit tillbaka till Strängnäs. Arbetet som han och Noor lägger ner på Starka händer är riktigt imponerande. Jag hyser stor respekt för deras insatser.

Ibland när han inte arbetar försöker Mohamad Allatif att koppla av med att lira tennis. Han bor bara några kanonservar från Vasahallen som skymtar i bakgrunden.
Ibland när han inte arbetar försöker Mohamad Allatif att koppla av med att lira tennis. Han bor bara några kanonservar från Vasahallen som skymtar i bakgrunden.
Årets lokala hjälte 2020

Strengnäs Tidning lanserade Årets lokala hjälte där vi vill lyfta fram och hylla personer som bidragit till något positivt för våra orters samhällsutveckling. Vår vd, Jenny Hoflund Bergvall:

"Det finns många människor som med sina insatser har bidragit med något extra och det vill vi uppmärksamma. Dessutom får vi som tidning chans att bjuda på positiv läsning."

Vi presenterar tre utvalda kandidater, en av dem blir Årets lokala hjälte. Efter Caroline Nygren följer nu Mohamad Allatif med familj.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!