En av de fristående skolorna som gärna kvoterar in nyanlända elever är Strängnäs montessoriskola.
För ett år sedan, mitt i svallet från den stora flyktingvågen, uttryckte rektor Gudmund Rosenqvist stor vilja att hjälpa till. Men då satte urvalsreglerna för friskoleintag stopp.
Den nya förordningen ändrar förutsättningarna radikalt. Och i motsats till signalerna från grannkommunen Eskilstuna, behöver Strängnäs kommunala skola hjälp med att lätta på trycket.
– Ja, det finns ett behov. Det förstår vi av de kontakter vi har med kommunen, som gärna ser oss som en medaktör, säger Rosenqvist.
I Strängnäs finns fem fristående grundskolor. Montessoriskolan har verksamhet från förskoleklass till och med år 9 och har hittills i höst kunnat ta emot en nyanländ elev. Rosenqvist ser dock möjligheten att ge plats åt betydligt fler.
– Jag har gett skolans styrelse förslaget att vi ska kunna ta emot 2,5 procent av de fem procent som kvoten omfattar. Det skulle för vår del innebära tio elever. Det tycker jag är rimligt att vi kan hantera.
Om styrelsen ställer sig bakom förslaget kan den ekonomiska föreningen som driver skolan bli den andra huvudmannen i Sörmland som anmäler sin avsikt att använda kvoten. Hittills är det bara Kunskapsskolan som har gjort det, för sina grundskolor i Nyköping och Katrineholm.
Hos de kommunala skolorna finns en mångårig tradition och pedagogisk erfarenhet av att ta emot elever från andra länder. Friskolornas erfarenhet är mindre, och Rosenqvist medger att det ställer stora krav på skolan.
Han ser dock goda möjligheter i samverkan med kommunens Språkcentrum, som bland annat gör en pedagogisk kartläggning av barn och unga som ska slussas ut till förberedelseklasser och skolor.
– Ett samarbete med Språkcentrum kring bland annat modersmålsundervisning och studievägledning ser jag som en förutsättning.