Strängnäs har sedan flera år problem med hög sjukfrånvaro bland de anställda. Mellan 2015 och 2018 låg den totala sjukfrånvaron på omkring tio procent eller strax därunder. Långtidssjukfrånvaron var också hög. Den utgjorde mer än hälften av den totala sjukfrånvaron under samma period.
Den olyckliga trenden bröts 2019, men under 2020 vände det åter uppåt.
Enligt kommunen beror det på den höga frånvaron under coronapandemin, men oppositionsrådet Maria Nerby (C) menar att det är en bortförklaring.
– Vi har fortfarande för höga sjukskrivningstal. Det är lätt att bortförklara det med att det beror på coronan, men då är det viktigt att komma ihåg att problemet fanns där långt innan, säger Maria Nerby.
Den höga frånvaron gör att kommunen inte riktigt når upp till det mål som man själv satt upp för att vara en attraktiv arbetsgivare i årsredovisningen för 2020.
Det här är ett gammalt problem. Vad kan göras som inte redan är gjort?
– Jag tycker att det är helt rätt av kommunen att ha fokus på det systematiska arbetsmiljöarbetet. Man har också anställt HR-personal som specifikt kan arbeta med chefsrollerna inom kommunen.
– De insatser som man tagit till tror jag är rätt, men det tar lite tid att se om de är tillräckliga. Det är fortfarande för många som är sjuka, och som är borta länge, så det är prioritet att jobba med det, säger Maria Nerby.