Möt finalisterna i årets tårtduell

På fredag har det återigen blivit dags för finalen i tårtduellen, där kommunens ungdomar kan tävla om vem som gör den godaste tårtan. Tidningen har träffat ett av lagen som gått vidare till final för att prata smaker, strategi och sötsaker.

Jasmina Koskela och Nina Zaya tävlar ihop i finalen som kommer att ske på Multeum mellan klockan halv fem och sju på fredagen den 6 oktober.

Jasmina Koskela och Nina Zaya tävlar ihop i finalen som kommer att ske på Multeum mellan klockan halv fem och sju på fredagen den 6 oktober.

Foto: Oscar Stomberg

Strängnäs2023-10-05 07:00

Totalt har det hållits sex deltävlingar med max sex lag per omgång.

17-åringarna Jasmina Koskela och Nina Zaya vann sin deltävling med ett halloween-inspirerat bidrag.

– Vi tänkte mest att det snart är halloween, och så ville vi att den skulle smaka som en pumpkin spice latte, för att det kändes passande. Men domarna tyckte mest att det smakade jul, säger Nina Zaya.

Gjorde ni något baktest innan?

– Nej, vi satt kvällen innan och slängde ut idéer. Vi tyckte att det skulle vara coolt med en skeletthand i marsipan, så vi satt och kollade bilder för att få inspiration.

undefined
Jasmina Koskela och Nina Zayas vinnande bidrag var halloween-inspirerat, med smak av "pumpkin spice latte" – en blandning av nejlika, muskotnöt, ingefära och kanel.

För fyra år sedan tävlade de mot varandra, men i år har de valt att kampera ihop istället.

– Då körde "Jasse" på en populär strategi som gick ut på att ösa på så mycket godis som möjligt över tårtan. Jag bakade tre stycken små tårtor med sura s-märken, men jag vet inte om det blev så bra, säger Nina Zaya.

I tävlingen får deltagarna en budget på 200 kronor och två timmar på sig att avverka både inhandlingen av ingredienserna samt tårtbaket i sig.

undefined
Bianca Sernbrant och Sandra Wallin från Ung i Strängnäs är med och arrangerar samt dömer i tårtduellen.

Tjejerna berättar att trots att de tog för lång tid på sig med att göra klart sin tårta fick de ändå poäng för hur lugna och organiserade de var i sitt bakande.

– Förutom att jag satt på golvet och bankade muskotnöt med en kastrull, för att vi inte hade någon mortel, säger Nina Zaya.

– Medan jag vispade grädde så satt hon bara där och bankade. Det lät jättehögt, tillägger Jasmina Koskela.

Något de själva anser var en viktig del i den vinnande strategin var att de på förhand hade kollat upp priserna på de ingredienser de ville baka med.

– Vi visste exakt vad vi ville ha och var det fanns, säger Jasmina Koskela och tävlingspartnern fortsätter:

– Det blir lite jobbigt om vi går in och handlar och så räcker inte pengarna till. Men vi var klara på typ tre minuter. Direkt när vi gått genom kassan så sprang vi tillbaka hit.

Vad har ni för idéer inför finalen?

– Vi funderade på att baka en glasstårta, men domarna sa att vi inte kommer ha tillgång till någon frys. Så vi får tänka ut en backup, säger Nina.

– Det känns lite stressigt att vi inte fått se de andra finalisterna. Men vi har aldrig kommit till final tidigare, så bara det känns bra, fortsätter Jasmina.

undefined
Två av de andra bidragen som vunnit sina respektive deltävlingar. Sex lag kommer att tävla om segern under fredagen.
Karta: Kulturhuset Multeum - Strängnäs bibliotek
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!