Noggrann tvätt ska ge nytt ljud i domkyrkan

Med hjälp av grönsåpa och tryckluft ska orgeln i Strängnäs domkyrka få nytt liv. I dagarna genomförs en omfattande tvätt och stämning av det enorma instrumentet.

Strängnäs2015-04-15 17:11

Den nuvarande orgeln byggdes 1970 och det är första gången som den rengörs. Under några intensiva arbetsveckor plockas instrumentet ner för att därefter tvättas och dammsugas.

– De små piporna kan man blåsa rent med munnen. De större kräver tryckluft, säger Magnus Blix som är en av tre orgelbyggare som är engagerade i arbetet.

Han har arbetat som orgelbyggare i 29 år och befinner sig på balkongen i höjd med predikstolen, som når till midjan av det väldiga instrumentet. Systematiskt plockar han pipa efter pipa ur en kassett, som normalt står ovanpå orgelns luftlåda, blåser ur och torkar rent dem. Det är ett tidskrävande arbete då orgeln innehåller närmare 5 000 pipor.

– Det är i dammet som eventuellt mögel fastnar. Själva rengöringen är egentligen inte speciellt komplicerad, det är däremot stämningen av instrumentet som vi också ska göra.

Domkyrkans orgel är enkelt beskrivet uppbyggt på 60 stämmor, där varje stämma innehåller mellan 56 och 300 pipor. Varje pipa ger åtta toner som ljuder samtidigt i olika tonhöjder.

– Arbetet kommer att ta några veckor. Det är inte helt enkelt att vara rationell i arbetet. När det är visning av kyrkan måste vi ta paus för att inte störa, säger Magnus Blix.

Hur kom det sig att du började arbeta med orglar?

– Jag blev intresserad av instrumentet och kände att det var något som jag ville arbeta med. Det var inte av någon religiös övertygelse eller så. En del gillar mopeder, andra vill meka med Hemi-motorer. Jag ville bygga orglar. Sen är det en schysst arbetsmiljö och jag har fått se många fina platser i jobbet.

Domkyrkoorganisten Torvald Johansson kommer upp på läktaren och kikar på hur arbetet fortgår. Han har arbetat i domkyrkan i 35 år och han ser fram emot att hans favoritinstrument får en välförtjänt genomgång.

– Jo, den är lite dammig här och var så det är nog på tiden, säger han och ler.

När domkyrkan renoverades i början av 1990-talet var det svårt att helt skona orgelns pipor från damm och smuts.

– Vi försökte täcka över den så gott det gick men det var svårt. Sedan dess har instrumentet bara stämts en gång och det ska bli kul att spela på den igen när de är klara.

Arbetet finansieras bland annat med statliga medel, då det anses vara av kulturhistoriskt värde att instrumentet ska hålla till kommande generationer.

– Ja, det är nog bra för det är inte gratis att göra rent en domkyrkoorgel, säger Torvald Johansson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om