Byggbolagen vill gärna bygga, sälja och bygga nytt igen. Det är lättare att få ekonomi i bostadsrätter än i hyresrätter. Men nu har bygget av Strängnäs första hyresrätter sedan år 2009 kommit igång.
– Vi märker efterfrågan för hyresrätter, den har accentuerats den sista tiden. Men vi är de enda som bygger hyresrätter sedan sent 1990-tal tror jag, säger Lars Keyser, vd vid Strängnäs bostads AB.
År 2008 blomstrade ekonomin, då sattes spaden i jorden i Vasagården mitt i Strängnäs. Det kommunala fastighetsbolaget Strängnäs bostads AB tänkte sig att 40 bygga kooperativa hyresrätter där det krävdes en slags depositionsavgift på över en halv miljon kronor för en trea. Pengar som skulle betalas tillbaka vid flytt.
Men så kraschade den amerikanska investmentbanken Lehman Brothers i oktober år 2008 och drog med sig resten av världen i en ekonomisk kris som kom att bli långvarig. Plötsligt stod Strängnäs bostads AB med en upplåtelseform som få var intresserade av. Lägenheterna i Vasagården omvandlades till vanliga hyresrätter, sedan blev det stilla på byggmarknaden.
Nu mår ekonomin bättre och intresset för nya hyresrätter stiger. I början av februari gjorde åter Strängnäs bostads AB slag i saken och satte spaden i jorden för att bygga 48 nya hyresrätter på Stavlundsvägen i kvarteret Smörsoppen på Tosterön.
– Det är efter ett beslut taget i styrelsen. Det finns ett behov och ingen annan vill bygga hyresrätter, säger Lars Keyser.
Genom att bygga många likadana standardiserade hus sjunker byggpriset med enligt Keyser 20–25 procent. På Stavlundsvägen byggs branschorganisationen Sabos färdiga kombohus. Nackdelen är att planritningarna inte kan ändras. Kombohusen är, möjligen bortsett från färgval, lika som bär var de än byggs.
Hur många har anmält intresse?
– Vi undersökte om det fanns ett intresse att bo på Tosterön, det fanns det. Vi har i dag 300 intressenter och 20–30 har satt upp sig med en bindande bokning på lägenheterna. Bindanden betyder att man betalar en depositionsavgift på 1 500 kronor som man får tillbaka när man flyttar in, säger Lars Keyser.