Premiäröppning för ny restaurang i Strängnäs

Efter en mångårig avsaknad av indisk mat på menyn inom kommunens gränser, gör nu köket en efterlängtad återkomst när nystartade Wheat and meat slår upp dörrarna.

Restaurangens ägare Amoon Khan beskriver lunchrätterna som serveras.

Foto: Oscar Stomberg

Strängnäs2024-03-18 15:10

Det har gått flera år sedan Indian house på Storgatan i centrala Strängnäs stängde. Sedan dess har utbudet av indisk mat i stiftsstaden varit lika med noll.

Fram tills nu.

Tidningen besökte nyöppnade Wheat and meat på Annebergsvägen vid rondellen Kilenvägen/Larmvägen/Mariefredsvägen, strax innan restaurangen skulle ha sin invigning på måndagen. Trots att lunchbuffén inte officiellt öppnat än hade gästerna redan börjat slå sig ner vid borden och hälsa på och gratulera restaurangens ägare Amoon Khan på vägen in.

undefined
Amoon Khan bor i Stockholm och har inte någon koppling till Strängnäs sedan tidigare. "Jag såg bara annonsen att de som hade restaurangen här innan skulle sälja. Så jag kom hit och gillade området och läget helt enkelt", säger han.

Han har tidigare jobbat ett antal år inom restaurangbranschen, mer specifikt som biträdande restaurangchef på McDonalds, efter gymnasiet. Närmast i tid i karriärslivet har varit som ägare av en limousinfirma. Men passionen har alltid legat i matlagningen.

– Målet efter gymnasiet var att starta en egen restaurang så småningom, men det har tagit tid.

Hur känns det när den äntligen är på plats?

– Det känns bra. Vi är taggade och hoppas att Strängnäsborna gillar indisk mat.

Vad har ni fått för respons när ni annonserat ut att ni ska öppna?

– Det är flera som sagt att de tycker att det är kul att någon ska öppna indiskt.

Har det känts som att folk har saknat det?

– Ja, jag tycker det. Jag känner grannen här på andra sidan vägen, Father's house. När vi höll på att starta var det flera som kom förbi därifrån och sa att det var på tiden att det öppnade något indiskt.

undefined
Amoon Khan tror att kycklingkorman och chicken tikka kommer bli storsäljare på restaurangen.
undefined
Till vänster i bild syns den traditionella efterrätten seviyan från Pakistan.

Själv blev han lite förvånad när han fick höra att det inte fanns en enda indisk restaurang i hela kommunen.

– Men det gjorde mig också ännu mer taggad!

Amoon Khan kommer att vara den som de facto driver restaurangen och ordnar med maten. Både fru och övriga familjemedlemmar kommer dock att hjälpa till på olika sätt.

Restaurangen kommer att hålla öppet under lunch timmarna måndag till lördag initialt. Senare är det tänkt att även vara kvällsöppet.

undefined
Hela familjen bor i Stockholm men Amoon Khan berättar att han innerst inne vill vara på ett lite mindre ställe – som Strängnäs.

Fokus kommer att ligga på det indiska köket, med inslag från det pakistanska. Amoon Khan berättar att det är främst kryddorna som skiljer sig åt mellan de två grannländernas rätter.

– Det som skiljer är på vilket sätt man använder kryddorna. Köttet också, medan grönsakerna är nästan samma. Men vi kommer även att köra lite hamburgare och indiskinspirerad pizza. Och shishkebab – det hittar man inte så ofta på buffé annars, säger han.

undefined
Restaurangägaren förklarar anledningen till varför han döpte restaurangen till Wheat and meat: "Jag tänkte att allt man äter börjar med just kött och vete."
undefined
Amoon Khan började inom restaurangbranschen efter gymnasiet och har nu äntligen hittat tillbaka till den.
Karta: Wheat and meat
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!