Nu ska eleverna sätta betyg på pandemiåret

Fysiska lektioner varannan dag, restriktioner i matsalen och inställd idrott. Nu ska grundskolornas elevråd få säga sitt om vad som varit dåligt – och bra – med pandemin.

Under våren ska grundskolornas elevråd få komma med synpunkter och kritik på hur kommunen hanterat coronapandemin. Här syns delar av elevrådet på Åkerskolan tillsammans med rektor Anders Petersson och personal.

Under våren ska grundskolornas elevråd få komma med synpunkter och kritik på hur kommunen hanterat coronapandemin. Här syns delar av elevrådet på Åkerskolan tillsammans med rektor Anders Petersson och personal.

Foto: Robin Folkö

Strängnäs2021-04-01 11:56

Tidningen träffar Åkerskolans elevråd på skolgården en regnig onsdagsförmiddag. Det gångna året har inte liknat någonting varken de eller deras lärare upplevt tidigare. Skoldagen igenom möts de av improviserade förändringar och restriktioner, som skiftar beroende på smittläget eller de senaste rekommendationerna från Folkhälsomyndigheten. 

Den senaste åtgärden innebär att Åkerskolans åttor och nior har distansundervisning varannan dag, någonting som stör elevrådets ordförande Max Jonsson Trosén. 

– Vad jag vet tycker de flesta att det är jobbigt. Det blir svårt att fokusera när man ska ta med sig material fram och tillbaka varje dag, säger han.

Tidigare har de haft distansundervisning varannan vecka, men även det hade sina nackdelar, säger Kevin Björk, som går i åttan.

– Har man otur missar man aktiviteter som bara är varannan vecka, som till exempel bad, säger han.

Sjätteklassarna representeras i elevrådet av Ida Hjort.

– Vi har inte påverkats så mycket, men vi får till exempel inte vara i kafeterian, säger hon.

Ett år in i pandemin vill kommunen veta hur den påverkat eleverna i grundskolan. Anders Petersson, rektor på Åkerskolan, har fått i uppdrag att ta in synpunkter från skolornas elevråd. Resultatet kommer att redovisas senare i vår.

– Vi vill veta hur ungdomarna har påverkats av pandemin, och i nästa led, hur skolan ska kunna kompensera dem. Vad behöver de av oss när pandemin är över?

En synpunkt kommer direkt från Kevin Björk:

– Ni borde ändra reglerna för matsalen, så att man kan ta mat mer än en gång. 

undefined
"Vad jag vet tycker de flesta att det är jobbigt", säger elevrådets ordförande Max Jonsson Trosén om distansundervisning varannan dag.

Kevin Björk förklarar att Åkerskolan bestämt att eleverna bara får ta en tallrik mat, och sedan inte fylla på någonting. Detta som ett led att minska antalet fysiska möten eleverna emellan. 

– Jag kan hålla med om att det är lite störande när man går i nian och är hungrig, säger Max Jonsson Trosén.

undefined
Åkerskolans rektor Anders Petersson säger att hans främsta fokus ligger på niornas skolresultat. ”Vi vill verkligen säkerställa att de får den hjälp de behöver”, säger han.

Rektor Anders Petersson säger att hans främsta fokus ligger på niornas skolresultat.

– Det är extra viktigt, eftersom vi inte kommer att ha någon möjlighet att ta igen det som de tappar. Vi vill verkligen säkerställa att de får den hjälp de behöver, säger Anders Petersson. 

Max Jonsson Trosén säger att han känner sig lite stressad så här på upploppet.

– Det börjar bli lite tajt om tid. Jag känner mig inte så orolig för slutbetygen, men jag tror att jag hade kunnat höja mig mycket mer om vi inte hade haft distansundervisning, säger han.

undefined
Lärarna Rebecca Pettersson och Jenny Larsson Tjernström som båda undervisar i praktiska ämnen, hemkunskap respektive musik, får fokusera på de teoretiska delarna.

Lärarna Rebecca Pettersson och Jenny Larsson Tjernström som båda undervisar i praktiska ämnen, hemkunskap respektive musik, säger att det har varit en utmaning att lära ut via datorn.

Hur undervisar man i era ämnen på distans? 

– Man får lära ut teorin, det finns faktiskt överraskande mycket teori i hemkunskap, säger Rebecca Pettersson.

– Min plan är att hålla i utomhuslektioner i vår, säger Jenny Larsson Tjernström, som tillägger att både hon och eleverna är "less" på musikteorin.

Finns det något positivt med distansundervisningen?

– Jag tycker att det blir lättare att fokusera när det inte är någon omkring en som stör, säger Kevin Björk.

Läraren Rebecca Pettersson anser att hon nästan har bättre koll på eleverna genom datorn.

– Nu blir alla tvungna att visa att de gör det de ska. Varje lektion får eleverna en uppgift där de ska svara på frågor, och får jag inga livstecken så räknas det som att de inte varit med på lektionen, säger hon.

Distansundervisning

Fram till påsklovet har högstadieelever delvis fjärrundervisning enligt respektive skolas instruktioner.

Elever i särskolan och elever med särskilda behov har undervisning på skolan.

Beslutet gäller fram till påsklovet. 

På torsdagen ska Barn- och utbildningsnämnden besluta om läget efter påsk.

Källa: Strängnäs kommun 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!