Nu ska vildsvinet upp på bordet

Det finns klimatfördelar med viltkött och det kan utveckla det lokala näringslivet. – Men framför allt är det nyttigt och bra kött, säger Carina Brydling som lärde ut matlagning på vilt till offentliga kockar.

Strängnäs2016-04-13 21:41

Vildsvinswok och kålpudding på hjort- och älgfärs. Det var inga vanliga maträtter som de kommunanställda kockarna från Eskilstuna och Strängnäs fick laga till under ett mycket praktiskt seminarium på Campus Strängnäs under onsdagen.

– Vi vill få in viltköttet i de offentliga köken, säger Carina Brydling som tillsammans med sin syster Ulrika Brydling driver restaurang, skriver kokböcker men också agerar konsult åt bland annat kommuner som vill utveckla den mat man serverar åt det hållbara hållet.

Under två dagar har systrarna väglett offentliga kockar från Nyköping, Eskilstuna, Strängnäs och Katrineholm i tillagningen av viltkött.

Samtidigt, i ett rum intill, har Lantbrukarnas riskförbund, LRF, Jägarförbundet och kommunerna haft seminarium för att lösa de hinder som gör att så lite viltkött når vanliga konsumenter och offentliga kök.

– Det är mellanledet som är problemet, säger Karin Lundell, måltidschef vid Strängnäs kommun.

I det viltrika Sörmland sker många olyckor samtidigt som lantbrukarna drabbas av förstörda grödor.

– Viltkött är en fantastisk råvara men är inte en så stor miljöbelastning om man jämför med en tamgris, fortsätter hon.

Ur dessa faktum har idén om att kunna ta tillvara på viltet och servera den till elever och äldre i de Sörmländska kommunerna fötts.

– Viltet finns, jägarna kan skjuta och det finns en efterfrågan från oss och vanliga konsumeter. Problemet är mellanledet.

Det är nämligen inte tillåtet för en enskild jägare att sälja vidare viltkött hur som helts och regelverket innebär extraarbete och kostnader som gör att köttet i stället hamnar i jägarnas frysboxar.

– Det hoppas vi på att kunna hitta lösningar på i dag, säger Karin Lundell.

Initiativet till seminarierna är taget av Stolt mat i Sörmland i samarbetet med Jägarförbundet, Lantbrukarnas riskförbund, LRF, och Strängnäs kommun.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om