Att ungdomsarbetslösheten har ökat beror mycket på arbetsmarknadens höga krav. Dagens moderna arbetsmarknad ser inte ut som den som fanns i slutet av 1990-talet.
— De enkla jobben är färre, de finns inte i samma utsträckning som tidigare. Det är inte längre lätt för en förälder att lotsa in barnet på fabriken där man själv har arbetat. Förr hade vi i till exempel Hemglass i Strängnäs. Nu måste mer eller mindre alla själva söka jobb. Det råder en konkurrenssituation och utan kontakter blir det svårt att komma in, säger Christer Andersson, chef vid arbetsförmedlingen i Strängnäs.
Han markerar att många unga ändå klarar sig bra. De börjar med timanställningar och knyter kontakter, de hittar en väg in. Men en del hamnar utanför och utanförskapet blir större med tid.
I Sörmland fanns 1 365 öppet arbetslösa den sista november förra året. Det var en minskning med 137 jämfört med samma datum år 2012. Den öppna arbetslösheten för samma grupp i Strängnäs minskade med nio personer samma mätdatum. Öppet arbetslösa är de som står helt utan jobb och som inte är inne i ett program för aktivitetsstöd.
Vikten av slutbetyg i gymnasiet kan inte underskattas.
— Ja, det i kombination med en positiv inställning till arbete.
Det finns jobb i så kallade bristyrken. Så kallas de för att det saknas personer med rätt utbildning och kompetens.
— I bristyrken är det störst chans att få jobb. Det gäller hantverksyrken som plåtslagare, lastbilsmekaniker, rörmokare och högskoleyrken som ingenjör, arkitekt och psykolog. De kräver hantverksutbildning eller en hög teoretisk utbildning.
Tvärt om är det med överskottsyrken.
— Tittar vi på överskottsyrken är det elevassistenter, administratörer, barnskötare, försäljare, lagerarbetare, receptionist, vårdbiträde, köks- och restaurangbiträden. Det är yrken där man inte behöver längre utbildning och då finns många sökande och få jobb.
Vad är nyckeln för öppna arbetsmarknaden?
— Ha ett mål med arbetssökandet. Ta chansen när du får arbete och gör bra ifrån dig. En ungdom måste vara beredd att ta det obekväma för att skapa bra förutsättningar att komma vidare. Man kan inte sätta gränser som att "jag vill inte pendla", eller "jag vill bara jobba klockan sju till fyra". Med det första jobbet måste man vara beredd att göra det obekväma.