Ny tunnel tas i bruk 15 februari

Hösten 2014 startade bygget av dubbelspår och nytt resecentrum på Svealandsbanan i Strängnäs. Den 15 februari passeras en milstolpe, kan man säga.

OB-tagstationen2.jpg

OB-tagstationen2.jpg

Foto:

Strängnäs2016-02-06 06:30

Den dagen öppnas en gångtunnel som alla resenärer måste passera för att komma till och från sina tåg.

– Det blir en trygg och säker passage, en provisorisk belysning är redan nu på plats och framöver kommer tunneln även att förses med kakel på väggarna, lovar Per Ahlenius, projektledare på Trafikverket.

En solig men snudd på svinkall februarieftermiddag sammanstrålar vi med honom och med Irene George, kommunikatör hos entreprenören NCC.

Vi får en tjuvtitt på den nya entrén som alltså tas i bruk måndagen den 15 februari, någon gång på förmiddagen.

Det finns både för- och nackdelar med den underjordiska passagen jämfört med hur resenärerna den senaste tiden fått krångla sig fram till perrongen.

– Negativt är att vi hamnar längre bort ifrån Södertäljevägen, positivt är att alla kan passera arbetsplatsen skyddade och att det är nära till busshållplatserna, säger Per Ahlenius.

Det har hänt saker kontinuerligt vid och i anslutning till resecentrum sedan bygget tog fart för ett och ett halvt år sedan.

– Till exempel har vi sprängt 1 400 meter tunnel, Mariefredsvägen har stängts men öppnats på nytt samtidigt som alla nya broar åtminstone är påbörjade. Den ute vid E 20 är redan klar, poängterar Per Ahlenius.

I november togs det provisoriska stationshuset – där resenärerna kan köpa biljetter, fika med mera och givetvis värma sig medan man väntar på tågen – i bruk.

Till nämnda byggnad blir det längre att gå nu.

För vissa cirka 300 meter.

– Var ute i god tid om du har ett tåg att passa, även om det utlovats ytterligare en automat där resenärerna kan "blippa" sina pendlarkort, säger Irene George.

Under resterande del av byggtiden kommer gångtunneln att utgöra den enda vägen till och från stationshuset.

– Resecentrum öppnar sannolikt i september eller oktober 2017. Så länge är det den här passagen som ska användas, säger Per Ahlenius och tillägger:

– Därefter ska den fungera som transportväg för räddningstjänst och Trafikverkets egna fordon.

Hur många personer kommer dagligen att passera här?

– Vi vet att det normalt sett åker 1 000 personer med tåg till och från Strängnäs. Kanske att siffran är något lägre nu på grund av allt byggande.

Perrongen blir under byggnadstiden mer svårtillgänglig för personer med någon funktionsnedsättning, men alternativet till gångtunneln hade varit att stänga stationen helt, upplyser oss Per Ahlenius om.

Resecentrum och det underjordiska garaget – där det ska finnas plats för såväl bilar som cyklar kommer att ligga nära Södertäljevägen.

Vi blir insläppta även på den byggarbetsplatsen.

– Det är en omfattande etablering som pågår. Många människor är nyfikna. De står där uppe och följer vad som händer, säger Per Ahlenius och gör en gest i riktning mot Långberget.

Han pekar ut olika fundament och noterar att man redan kan skönja var någonstans hisschacket till nya stationsbyggnaden ska vara beläget. Dessutom är parkeringsgaragets första vägg påbörjad.

Västerut pågår sprängningar i berget för att få den nya järnvägstunneln klar.

– Vi förväntar oss ett genomslag hösten 2016, att tunnlarna möts. Men även efter det återstår mycket arbete, förklarar Per Ahlenius.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om