Nya regler för avfallshantering i fritidsbåtshamnar

Beslutet började gälla den 1 maj och går ut på att kommunerna nu ska ta över tillsynen av att fritidsbåtshamnar kan ta emot det avfall som båtägare lämnar.

"Transportstyrelsen har ingen möjlighet att åka runt i alla gästhamnar i Sverige och försöka kolla om man efterföljer tanktömningen på ett bra och fungerande sätt", säger stadsmiljöchef Anders Ekman.

"Transportstyrelsen har ingen möjlighet att åka runt i alla gästhamnar i Sverige och försöka kolla om man efterföljer tanktömningen på ett bra och fungerande sätt", säger stadsmiljöchef Anders Ekman.

Foto: Camilla Lillsebbas

Strängnäs2023-05-10 11:56

Transportstyrelsen, som nu lämnar över tillsynsansvaret till kommunerna, meddelar att syftet med beslutet är att det ska bli lättare för båtägare att lämna ifrån sig toalettavfall så att det slipper hamna i vattnet.

Bakom beslutet ligger ett uppdaterat EU-direktiv som vill förbättra mottagandet av avfall och dra ner på det marina skräp som samlas runt kusterna. En stor del av det skräpet kommer från fiske- och fritidsbåtar och därför vill man att det ska finnas ett gemensamt fokus på dessa inom hela unionen.

undefined
Anders Ekman menar att de nya reglerna inte kommer att innebära några större förändringar i kommunens arbete i hamnarna.

Anders Ekman, stadsmiljöchef, säger att Strängnäs länge legat i framkant med att erbjuda hamngästerna ordentliga möjligheter att tömma sitt toalettavfall.

– Vi är sjukt bra på det. Sen i fjol har vi en ny septisk pump för tanktömning i Mariefred. Den som låg där tidigare var dåligt placerad och svår att komma åt. Nu har vi lagt den på en ny brygga där båtar av alla storlekar kan lägga till.

Förut var pumpen placerad på ett sådant sätt att man var tvungen att ta upp en gästhamnsplats för att komma åt den.

– Då kanske man inte ville störa andra hamngäster genom att tömma tanken medan de satt och åt sill och färskpotatis.

Han säger att i och med att det tidigare inte varit ett krav för kommunerna att ta hand om båtarnas latrintömning har många bara låtit avfallet rinna ut i vattnet.

– Men vi har legat skitbra till och har totalt tre tömningsstationer i Strängnäs och Mariefred. De som driver hamnarna säger till direkt när de behöver tömmas, så vi har god koll på tillsynen där.

undefined
Hamnar som inte har en plan som uppfyller kraven för avfallshantering kan tvingas betala en sanktionsavgift.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!