Nytt samarbete på gång för tiggarna

I november ska en kommun och två kyrkor mötas för att prata om vad de tillsammans kan göra för den grupp människor som tigger pengar.

Johan Dahlman JS 1.jpg

Johan Dahlman JS 1.jpg

Foto:

Strängnäs2014-11-08 06:00

Pingstpastor Fredrik Olsson har kännedom om en annan grupp människor som tigger i kommunen, som kommit till Strängnäs efter de åtta romerna. Han är övertygad om att de inte är de sista tiggarna som kommer att komma hit. Därför har Pingstkyrkan tagit initiativ till ett samarbete med Svenska kyrkan och kommunen.

– Jag tror att många i Strängnäs ser de här människorna och känner att de vill göra något för att hjälpa, men man vet inte riktigt vad eller hur. Vi som stad borde kunna hjälpas åt för att ge dem mänskliga förhållanden, säger han.

De första kontakterna har tagits med de eventuella samarbetsparterna. Under november ska de träffas för att diskutera vad som konkret skulle kunna göras.

Annica Westling, som är verksamhetschef för kommunens individ- och familjeomsorg, är "väldigt positiv" till initiativet. Hon berättar att kommunen kan bidra med ekonomiskt stöd till tiggarna. När EU-medborgare befinner sig i Sverige har de inte rätt till det svenska socialförsäkringssystemet, men den som vill kan ansöka om så kallad nödprövning om det finns ett akut behov. Det är inga stora summor ett sådant ekonomiskt bistånd handlar om, kommunen kan exempelvis betala ut 57 kronor per dag för mat till en ensamstående vuxen. Kommunen kan också hjälpa till med returresan till hemorten.

– Vi har det yttersta ansvaret för alla människor som vistas i vår kommun. Vi har både skyldigheter och möjligheter att agera, säger Annica Westling.

Även domprost Johan Dalman välkomnar Pingstkyrkans idé.

– Vi ser fram emot att mötas för att diskutera detta. Snart är vinterkylan här och frågan blir allt mer akut, säger han och citerar Stig Dagerman:

– "En hungrande människa mindre betyder en broder mer".

Samtidigt arbetar Pingstkyrkan i Strängnäs för att förbättra situationen för människorna i Rumänien, bland annat genom redan etablerade organisationer och rumänska pingstkyrkor.

– Det handlar om att både lindra nöden här och att hjälpa på plats, säger Fredrik Olsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om