Ödesdag väntar för Strängnäs museisamlingar

Sedan Strängnäs museum stängdes har de drygt 8 000 föremålen har varit magasinerade i väntan på en ny lokal. Men på tisdag fattar kultur- och fritidsnämnden beslut om samlingarnas framtid. Förslaget är att de ska rensas bort.

Strängnäs2016-05-22 16:09

"Beslutet innebär att Strängnäs museum avvecklas och att ett kulturarv försvinner för all framtid."

Så står det under rubriken "konsekvenser" i beslutsunderlaget som nämnden ska ta ställning till på tisdagskvällen. Förslaget innebär att museisamlingarna, som just nu förvaras i ett magasin i Sundby, ska avyttras. Sörmlands museum i Nyköping ska få ta över de delar som anses värda att bevara, resten ska skänkas bort till olika kommunala verksamheter eller hembygdsföreningar. Det som eventuellt blir kvar ska slängas.

– Jag tycker att det är bra att politikerna äntligen ska komma till ett beslut, men det är viktigt att de är medvetna om vad det innebär om vi ska göra oss av med materialet. Kortsiktigt innebär det sparade kostnader för lokaler, men långsiktigt är det kanske ingen smart lösning. Men det är upp till politikerna att besluta, säger Christer Hermansson, kulturchef i Strängnäs kommun.

Initiativet till nedrustningen kommer från majoriteten. Kultur- och fritidsnämndens ordförande Lars Larsson (M) hänvisar till Sörmlands museums utredning och analys som gjordes 2011 samt 2012. De visar att det finns några delar som har ett stort värde; Sundbysamlingen, Benningesamlingen och Skolsamlingen. Men utöver det finns det många föremål som saknar information och sammanhang, och som är långt ifrån unika. Dessa bedöms ha ett lågt värde.

– Lite tillspetsat kan man säga att vi kan göra ett museum om ett borgarhem, ett psyksjukhus och en hushållsskola från förra sekelskiftet. Det är för smalt för att folk ska besöka ett museum mer än en gång, säger Lars Larsson.

Vad innebär förslaget för framtida museiutställningar i Strängnäs kommun?

– Vi ska skriva ett avtal med Sörmlands museum. Målet är att det ska komma hit fler och bredare utställningar.

Vänsterpartiet gillar inte utvecklingen som frågan om museisamlingarna har tagit. Gruppledaren David Aronsson har inget emot att det gallras eller ett samarbete med Sörmlands museum inleds, men han vill att museisamlingarna från Strängnäs ska stanna just här.

– Det här är inte ett beslut som ska tas lättvindigt. I många år har Strängnäsbor lämnat in föremål för att de ska sparas, i syftet att visa upp Strängnäs historia. Det går aldrig att återställa om samlingen lämnas bort, säger han.

Partiet har under en längre tid arbetat för att kommunen i stället ska bygga ut Multeum med en permanent museidel, något som beräknas kosta 20–30 miljoner kronor.

Det tycker inte Lars Larsson. Han anser inte att det är rimligt att kommunen ska lägga tusentals kronor om året för att ta hand om föremål som i många fall har ett lågt kulturhistoriskt värde.

– Man kan inte förvänta sig att skattebetalarna ska betala för alla dessa grejer i all evig tid. Det är bättre att vi samarbetar med Sörmlands museum, de är proffs. Utredningarna har visat att våra samlingar är för små att göra ett eget museum på, säger Lars Larsson.

Fotosamlingarna räknas inte till de övriga museisamlingarna utan hanteras som en separat fråga. Analysen från 2012 visar att fotografierna har ett stort värde. Därför föreslås politikerna besluta om att de ska bevaras och flyttas till en bättre lokal.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om