Padeln i Strängnäs fyller 1: "Behövs inte fler banor"

Den 14 juni har det gått ett år sedan padelarenan på Larslunda IP med sina 11 banor togs i bruk. Ett halvår senare öppnade konkurrenten Frysen padel, som är något större. "Vi hade kunnat hålla nere antalet lite grann", medger delägaren Anders Lenell.

Anders Lenell, en av tre delägare för Frysen padel.

Anders Lenell, en av tre delägare för Frysen padel.

Foto: Lars Kilström

Strängnäs2022-05-29 11:59

På senare år har padelanläggningar, såväl inom- som utomhus, vuxit upp lite varstans i Sverige.

I juni 2021 invigdes Padel Arena Strängnäs på Larslunda, uppförd av Ellfolk bygg och med Linn Ellfolk som hallägare, tillsammans med sambon Filip Albertson.

– Födelsedagen ska uppmärksammas. Dels blir det ett kalas för våra närmaste samarbetspartners på förmiddagen, dels planeras för en utomhusaktivitet under kvällen. Vi tänker också passa på att lansera den nya föreningen, Strängnäs Padel Club, säger Linn Ellfolk.

En förening behövs inte minst för ungdomarnas skull.

– Jag är väldigt glad över att vi redan har cirka 50 ungdomar i regelbunden träning, fördelningen mellan tjejer och killar är jämn.

undefined
Filip Albertson och Linn Ellfolk driver Padel Arena Strängnäs som den 14 juni varit öppen i ett år.

Linn Ellfolk hoppas att de tre utebanorna ska bli rejält uppbokade under sommaren då det kanske inte lockar lika många att kliva in i en hall, även om Padel Arena Strängnäs har ett kylaggregat som gör att temperaturen aldrig överstiger 18 grader.

– Så här långt har vi haft lika många bokningar som förväntat. Jag tycker att gensvaret varit gott i Strängnäs, folk hade saknat en arena på orten. Det är roligt att vi får positiv feedback både från Strängnäsbor och spelare utifrån.

När är det som mest folk?

– Söndagar har vi ett jämnt flöde, annars är det hårt tryck på vardagskvällar. Då kan man behöva boka några dagar innan för att hitta en speltid. Jag upplever att det blir allt fler padelspelare i Strängnäs och ett ökat intresse.

Brukar folk kommentera priset?

– Nej, det skulle jag inte säga, det kostar cirka 320 kronor per timma på dagen och 380 på kvällen. Men summan ska slås ut på fyra personer.

undefined
Elisabet Jacobsen och Mikaela Lie gillar att spela i Frysen padel.

Anders Lenell äger Frysen padel på Gorsingeberget ihop med bröderna Göran och Peter Bånge. Han tror inte att Strängnäs behöver någon mer anläggning för den relativt nya sporten.

– Här har vi 14 banor och det kanske är onödigt många. Antalet hade kunnat hållas nere.

Vad kan man göra åt den saken?

– Ha större evenemang och få fler att testa padel. Rörelse är viktigt, speciellt när man börjar komma upp i åren, och alla kanske inte gillar gym eller löpspår.

Nyligen anordnades en tre dagar lång premiumklassad turnering.

– Då var det fullt ös, speciellt under lördagen med matcher i elva timmar, säger Anders Lenell.

I och med att arenan på Larslunda invigdes fem månader före Frysen padel hamnade den senare på efterkälken.

– Så klart fick Linn (Ellfolk) en stor fördel där. Vår prio är att få fler att spela, inte att locka över folk från den andra anläggningen. Men trivs de hos oss så säger vi inte åt dem att åka tillbaka. Nyligen har vi dessutom startat en elitgrupp som vår spanske tränare har hand om.

undefined
Padelarenan på Larslunda IP har åtta inomhusbanor och tre utomhus.

Borde ni ha utebanor på Gorsingeberget?

– Även om padel i grunden är en utomhusidrott så tror jag inte att det finns så mycket ekonomi i det på grund av den korta säsongen, även om det är kul att spela ute.

Enligt vad tidningen erfar finns det en intressent som vill bygga en mindre anläggning i Mariefred, din kommentar?

– Jag tror inte att vi skulle lida av det, men säker kan jag inte vara. Vi har spelare från både Åker och Mariefred. Däremot tycker jag inte att det behövs fler banor i Strängnäs även om jag är part i målet.

Klas Bayer är bygglovschef på Strängnäs kommun.

– Intresset för padelprojekt verkar ligga på en stabil nivå nu, säger han.

Padel i Sverige

I fjol hade padelförbundet närmare 120 föreningar i Sverige som medlemmar. Varje förening har i sin tur i snitt 200 medlemmar.

I och med det var omkring 24 000 spelare medlemmar i en padelförening.

Det fanns då cirka 2 100 licensierade spelare i som tävlade aktivt.

2021 bokades det 5 800 000 timmar padel av 540 000 olika spelare.

Det fanns i slutet av 2021 3 500 padelbanor i Sverige.

Källa: Svenska padelförbundet.

Karta: Gorsingeberget
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!