Pagoderna lämnar torget – hamnar vid äldreboenden

Glashusen på Gyllenhjelmstorget har väckt mycket känslor. Nu har politikerna beslutat att de ska bort. I stället ska de användas som uterum eller växthus på tre olika äldreboenden.

Strängnäs2016-04-06 18:00

Under medborgardialogen 2013 var det många som tyckte till om Gyllenhjelmstorget, bland annat att flera marknadsstånd såg skräpiga ut. I ett försök att snygga till på torget fattade politikerna beslut om att köpa in tre glashus som handlarna skulle kunna hyra. Samtidigt skärptes reglerna för hur tillfälliga marknadsstånd skulle se ut.

Pagoderna kom på plats i maj 2014. En grönsakshandlare gjorde stor sak av att glashusen blir för varma för grönsaksförsäljning när solen skiner. Det kom även kritik om att de inte var handikappanpassade. Kommunen lade ner mer pengar på att montera skuggande draperier, höja golvet i husen samt bygga handikappramper.

Under 2015 har pagoderna haft tre långvariga hyresgäster. Men aktiviteten har varit låg – de har bara varit öppna och bemannade några timmar i veckan. Det, i kombination med att kritiken har fortsatt strömma in till teknik- och servicenämnden, har gjort att politikerna börjat fundera på att sälja husen igen.

– Tanken att göra fint på torget var god. Men nu har vi provat det här utan att det har blivit bra, säger Monica Lindell Rylén (S), kommunalråd i Strängnäs.

I stället för en försäljning föreslog hon att kommunens äldreboenden skulle få frågan om de inte ville ta över glashusen för att använda dem som uterum eller växthus. Isabellagården, Riagården och Kristinagården nappade genast. På tisdagskvällen tog nämnden beslut om att glaspagoderna ska flyttas dit så snart som möjligt. Kostnaden för nya bygglov och själva flytten blir 170 000 kronor. Pengar ska tas från en central pott för att inte belasta vare sig teknik- och servicenämnden eller socialnämnden.

Vad som ska hända med Gyllenhjelmstorget när pagoderna är borta är ännu inte klart. Det finns en centrumutvecklingsstrategi som beskriver att torget ska vara en plats med mycket aktivitet. Men några nya permanenta försäljningsplatser finns det inga planer på.

– Nej, det ska nog vara ett ommöblerbart torg. Vi samtalar mycket med företagarföreningen Mitt Strängnäs och de vill gärna att det ska vara flexibelt. Vi tittar lite på hur det fungerar i Mariefred, med ett torg som lätt går att använda till olika aktiviteter, säger Sixten Skullman (M) som är ordförande för teknik- och servicenämnden.

Han utesluter inte att det kan bli en ny medborgardialog för att höra vad Strängnäsborna tycker.

Glashusen ska plockas ner så snart som möjligt, men det kan dröja veckor eller rent av månader innan de är på plats utanför respektive äldreboende. De nya byggloven måste godkännas och marken måste förberedas. Men på Riagården planerar personalen redan för invigningen.

– Vi tycker att det är en jättebra idé! Vi ska använda vårt glashus som ett litet uterum där vi kan sitta och fika. Vi har redan handlat en rottinggrupp med plats för sex personer, säger Carolina Gustafsson som är enhetschef.

Hon berättar att de boende ser fram emot att kunna vara utomhus i större utsträckning, inte bara när solen skiner.

– Vi utnyttjar trädgården alldeles för lite. Med tak över huvudet kan vi sitta ute även när det är tidig vår, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om