Patricias pappa nekades ambulans

En lördagskväll i december började 51-åriga Rimon Haroun från Strängnäs plötsligt uppleva smärta i hjärtat. Han ringde ambulansen – och fick till svar att han kunde köra själv.

"Tänk hur det kunde ha gått", säger Rimon Haroun, 51 och dottern Patricia.

"Tänk hur det kunde ha gått", säger Rimon Haroun, 51 och dottern Patricia.

Foto: Albin Persson

Strängnäs2022-02-07 11:27

– Han skrek för att det gjorde så ont, berättar hans dotter Patricia Haroun.

Med vetskapen att man ska vara försiktig vid bröstsmärtor fick Rimon Haroun hjälp av sin dotter med att ringa ambulansen. Svaret hon fick hos räddningstjänstens larmcentral förvånade:

– De frågade om min pappa kunde gå och jag svarade att ja, det kunde han.

Då fick hon höra att om hennes pappa kan gå så kan han också köra till sjukhuset. Patricia Haroun menade att hennes far inte var i skick att sätta sig bakom ratten.

– Jag förklarade att han hade väldigt ont i hjärtat. Sjukhuset ligger mer än 20 minuters bilfärd härifrån och att vi var rädda att något allvarligt skulle hända på vägen.

undefined
Efter operationen mår Rimon Haroun nu bättre, men kvällen i mitten av december var en pärs.

Växeltelefonisten kopplade henne då till sjukresetaxi, där de fick veta att Rimon Haroun kunde hämtas – om två timmar. I brist på alternativ tackade de ja.

– Vi var chockade. Vi trodde verkligen att man kunde lita på att ambulansen kommer när man behöver. Speciellt när det gäller hjärtat.

Samtidigt växte smärtan i bröstet. Till slut var den så stark att Rimon Haroun inte såg något annat val än att köra själv. Sjukresan avbokades och han körde i mörkret längs E20.

Med frun i passagerarsätet kom han till slut fram till Mälarsjukhuset.

– Jag kunde knappt svara på sjuksköterskornas frågor för att det gjorde så ont, säger han.

Väl på sjukhuset konstaterades att han hade drabbats av hjärtsvikt, vilket kan vara livshotande. Läkaren var förvånad att han hade kört hela vägen.

undefined
Lämnad utan val körde Rimon Haroun till Mälarsjukhuset mitt i natten.

Idag är Rimon Haroun opererad och mår bättre, men familjen är inte nöjd med hur han bemöttes av larmcentralen och har anmält händelsen till Ivo, Inspektionen för vård och omsorg.

– Vi är tacksamma för att pappa klarade sig, men tänk hur det kunde ha gått! Vi hoppas att det här inte ska behöva hända någon annan, säger Patricia Haroun.

Magnus Vesterhav, enhetschef på sjukvårdens larmcentral i Sörmland, säger till tidningen att han inte kommenterar enskilda händelser. Han vill inte heller svara på frågor via telefon. 

Istället återkopplar han med ett mejl, undertecknat av de medicinskt ledningsansvariga läkarna Hans Blomberg och Cecilia Jansson: "Våra sjuksköterskor har ett medicinskt beslutsstöd till hjälp för att göra dessa, ibland ganska svåra, bedömningar. Liksom all annan verksamhet där det krävs bedömningar för att få en fungerande verksamhet tas ibland felaktiga beslut."

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!