Så ska kommunen klara en lågkonjunktur

De senaste åren har varit gynnsamma för Strängnäs kommun med stora ökningar av skatteintäkterna. Men nu vänder det neråt.

"Är det någon gång som vi ska använda resultaten från den goda tiden så är det nu", säger Jacob Högfeldt (M), kommunstyrelsens ordförande.

"Är det någon gång som vi ska använda resultaten från den goda tiden så är det nu", säger Jacob Högfeldt (M), kommunstyrelsens ordförande.

Foto: Fredrik Sandberg/TT, Joakim Serrander

Strängnäs2022-12-11 18:17

På måndag ska Strängnäs kommunfullmäktige fatta beslut om kommunens flerårsplan för åren 2023–2025. Den politiska majoriteten sätter skolan främst och vill förbättra resultaten i grundskolan och öka likvärdigheten mellan skolorna.

Andra prioriteringar är att skapa möjligheter för ett tryggt omsorgsboende, trygghetsskapande aktiviteter i hela kommunen samt hög och god beredskap inför eventuella kommande kriser.

Men för att klara en lågkonjunktur där kostnaderna för kommunen förväntas öka kraftigt vill majoriteten använda pengar från tidigare års positiva resultat till driften av kommunen. De goda åren får finansiera de magra.

– Är det någon gång som vi ska använda resultaten från den goda tiden så är det nu. Vi har skapat en buffert. Om vi inte haft bufferten nu hade vi behövt göra nedskärningar som skadat verksamheterna långsiktigt, säger Jacob Högfeldt (M), kommunstyrelsens ordförande.

Kan du lova att det inte bli besparingar under 2023?

– Ja, för att vi lägger en budget som snarare innebär satsningar på tidiga insatser i skolan. Det finns inget i budgeten som skär ner på verksamheterna. Hur budgeten 2024 ser ut får vi återkomma till 2023.

I flerårsplanen står det om åtgärdsprogram för att minska nettokostnadsutvecklingen och att aktiv ekonomistyrning kommer att vara avgörande för kommunens framtida ekonomiska ställning.

Handlar inte det om besparingar?

– Det arbetet bedriver vi ju hela tiden. Det är inte på något sätt synonymt med besparingar och nedskärningar.

Pengarna från de goda åren, den så kallade resultatutjämningsreservern, hur länge räcker den?

– Vi kommer att använda 40–50 procent av den 2023 men samtidigt kommer den att fyllas på från årets resultat. Det är min absoluta bild att den räcker till 2024 också om det behövs.

Vad händer när reserven är slut?

– Vi använder inte upp hela reserven och vår ambition är att förbättra läget och ha en buffert.

Skatteintäkterna står för drygt 80 procent av de totala kommunala intäkterna. De senaste åren har skatteintäkterna ökat i genomsnitt sju procent per år, enligt flerårsplanen. Men under de kommande åren väntas skatteintäkterna inte öka i samma utsträckning.

Enligt budgeten som sträcker sig fram till och med 2025 finns ingen skattehöjning i sikte.

Varför höjer ni inte skatten när det blir tuffare tider för kommunen?

– Det blir tuffare tider för de enskilda hushållen också och då är det viktigt att de har pengar kvar i plånboken.

Samtidigt som ni föreslår att kommunens reserv ska användas föreslår ni att politikernas arvoden ska höjas. Varför det?

– En delning av socialnämnden hade kostat dubbelt så mycket.

Har det förts diskussioner om att vänta med arvodeshöjningen för att först se hur djup lågkonjunkturen blir?

– Nej.

Varför inte det?

– Det tror jag att jag har besvarat tidigare.

Bland oppositionspartierna har de flesta valt att lägga fram egna förslag på flerårsplan för kommunen.

Vilken är den viktigaste skillnaden mellan ert budgetförslag och majoritetens?

– Vi lägger mer fokus på landsbygdsutveckling och på hela Strängnäs kommun, säger Mia Nerby (C).

undefined
Mia Nerby, Centerpartiet.

– Majoriteten saknar konkreta förslag som kan åtgärda de brister som finns inom välfärden. Vi har flera konkreta åtgärder. Vi vill exempelvis se en försöksverksamhet med tvålärarsystem i grundskolan, införa ett så kallat fontänhus för att stödja människor med psykisk ohälsa tillbaka till samhällsgemenskapen, använda metoden bostad först, etablera Stadsmissionen i kommunen för att motverka hemlöshet och återinföra valfriheten inom hemtjänsten, säger Pia Steensland (KD).

undefined
Pia Steensland, Kristdemokraterna.

– Vi tar tre miljoner kronor från hållbarhetsarbetet och 5,8 miljoner kronor från höjda arvoden som vi istället lägger på äldreomsorg och skola, säger Björn Karlsson (SD).

undefined
Björn Karlsson, Sverigedemokraterna.


– Vi satsar betydligt mer på skolan och på omsorgen än S och M. Kärnverksamheterna måste börja prioriteras på riktigt och det krävs mer resurser för att resultaten i skolan ska kunna förbättras. Vi satsar även mer på kulturen och kompenserar kulturskolan för minskade statsbidrag. Däremot sänker vi kommunstyrelsens budgetram som har ökat orimligt mycket under de senaste åren, säger Sofia Könberg (L).

undefined
Sofia Könberg, Liberalerna.

– Vi lägger mer tyngd på socialnämndens verksamheter och vi använder hela resultatutjämningsreservern, säger David Aronsson (V).

undefined
David Aronsson, Västerpartiet.

Strängnäspartiet och Miljöpartiet har inte lagt fram egna förslag på flerårsplaner. Båda partierna hänvisar till att de har många nya namn i sina partier.

Arvodena klubbas också

Måndagen den 12 december fattar kommunfullmäktige beslut om kommunens flerårsplan.

Bland de andra ärendena finns:

Politikernas arvoden som föreslås höjas.

Val av kommunalråd, oppositionsråd och ledamöter till nämnderna.

Renhållningstaxa för Strängnäs kommun 2023.

E-förslag om varmvattenpool till patientföreningar vid nya idrottsplatsen i Larslunda.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!