Polisen inleder dialog med invånarna

Kommunpoliserna Susanna Granbeck och Jenny Andersson gör en rundresa i kommunen i mars. De vill ha svar på frågan: vad är det som gör dig otrygg där du bor?

Strängnäs2015-03-16 17:00

Projektet är ett nationellt och har initierats i och med att 21 polismyndigheter blev en enda från och med årsskiftet.

– Vi är en polismyndighet, men vi ska fungera olika beroende på hur det ser ut i samhället. Det här är för att öka tryggheten i Strängnäsområdet, säger Susanna Granbeck.

Hon och Jenny Andersson är kommunens två kommunpoliser, som nu har fått i uppdrag att beta av kommunområde för kommunområde. I mars kommer de att besöka alla kommundelar tillsammans med volontärer. Arbetet började i lördags, på Näringslivsdagen.

– Det kan vara allt från trafik, droger, stöld och inbrott som gör människor otrygga. Men för att veta måste vi samtala, säger Jenny Andersson.

– Jag träffade en person häromdagen som var ute och informerade pensionärer om stöldrisk, att pensionärer är en målgrupp som råkar illa ut. Ju mer affärer och banker skyddar sig, desto sårbarare bli individen, säger Susanna Granbeck.

Om de skulle gissa ser aspekterna på trygghet olika ut beroende på var i livet man befinner sig. För en ensamstående kan utevistelse sena kvällar skapa oro, på landsbygden är det trafikfrågor.

– Där handlar det ofta om att folk kört jättefort, utan körkort eller på fyllan, säger Jenny Andersson.

Efter att svaren har samlats in ska det göras en analys. Därefter fattas beslut om hur polisen ska jobba framöver. Om droger relaterat till ungdomar säger kommunpoliserna att det går i vågor.

– Det är som med mode, det går trender i ungdomars inställning. Vi försöker att vara ute och informera föräldrar, säger Jenny Andersson.

– Man får komma ihåg att det alltid finns profitörer som tjänar pengar, som med all kriminalitet, det måste folk förstå. Sedan är allt missbruk en form av flykt, säger Susanna Granbeck.

Under det här läsåret har de varit ute och träffat skolbarn i alla åldrar. Från de allra yngsta i förskoleklassen, som får se en polisbil, informerar de med stigande ålder om lag och rätt, trafikregler, trygghet, droger och vad det innebär att bli straffmyndig.

Det känns som att intresset att prata med er kan vara stort?

– Absolut, vi märker att det finns ett behov. Jag tror att folk känner att vi är en del av samhället och vi vill verkligen jobba med rätt grejer, säger Jenny Andersson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om