Tidigare misstänkt för regaliekuppen får skadestånd

Det är tidig novembermorgon 2018, när en man i Stockholmstrakten abrupt vaknar av att hans ytterdörr brakar sönder. Plötsligt står polisen i hans sovrum.

Ett antal personer var misstänkta i den omfattande utredningen efter kuppen mot Strängnäs domkyrka den 31 juli 2018. Misstankarna mot flera avskrevs men det slutade med att två män fälldes för den grova stölden av 1600-talsskatten.

Ett antal personer var misstänkta i den omfattande utredningen efter kuppen mot Strängnäs domkyrka den 31 juli 2018. Misstankarna mot flera avskrevs men det slutade med att två män fälldes för den grova stölden av 1600-talsskatten.

Foto: Joakim Serrander

Strängnäs2022-01-21 04:47

Det visar sig att mannen är misstänkt för inblandning i regaliestölden i Strängnäs i juli 2018 – en fräck kupp där kungliga skatter från 1600-talet, värda 65 miljoner kronor, försvann från domkyrkan. Nu gör polisen en husrannsakan i jakt på bevis, och mannen anhålls.

Förundersökningen mot honom strandar dock. Utredningen läggs ner, misstankarna avskrivs och mannen släpps.

I februari 2019, när de stulna regalierna plötsligt återfinns i en soptunna på ett biltak i Åkersberga, riktar polisen än en gång blickarna mot mannen. Han anhålls igen, men inte heller nu leder utredningen till något bindande. Mannen släpps och misstankarna avskrivs.

Nu, tre år senare, har mannen begärt och fått 14 500 kronor av Polismyndigheten för den förstörda dörren.

undefined
När regalierna i juni 2020 returnerades till Strängnäs domkyrka var det med beväpnad polis. Till höger i bilden ses Christer Nilsson, chef för utredningsenheten vid Nationella operativa avdelningen som ledde utredningen av kuppen.

Han har också begärt ersättning via Justitiekanslern, med hänvisning till frihetsberövandelagen, för de gånger han suttit inlåst och sedan friats från misstankar. Det handlar om totalt fyra brottsutredningar och närmare 20 dagar.

Mannen vill ha minst 30 000 kronor. Begäran lämnades in till JK i september – beslut väntas framåt vårkanten. 

Mannen, som är i 35-årsåldern, har flera gånger dömts till fängelse för bland annat grova stölder och häleri.

Regaliestölden klarades upp när två goda vänner– en 22-åring och en 26-åring – under 2019 fälldes och fick fängelse för kulturarvsbrottet. Dyrgriparna restaurerades, returnerades och förvaras nu i en ny säkerhetsmonter i domkyrkan.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!