Politikerna vill ta hjälp från ungdomar

Inga har bättre koll på vad unga tycker än just ungdomar. Därför vill politikerna nu återuppväcka ungdomsrådet som legat vilande i många år.

Strängnäs2015-08-10 15:35

År 2000 startades ett ungdomsråd i Strängnäs kommun. Syftet var att skolungdomar skulle träffas regelbundet och prata om frågor som är viktiga för dem, och sedan framföra sina tankar till politikerna.

Rådet bestod av ett trettiotal representanter från de olika skolorna, uppdelade i olika utskott. Större skolor hade fler representanter. Ungdomarna drev egna frågor, bland annat om att bygga en cykelbana vid Storgatan. Med hjälp av en kommunal tjänsteman som arbetade halvtid med ungdomsrådet anordnade eleverna föreläsningar och aktiviteter.

– Det var mycket lyckat, full rush under ett antal år, säger Strängnäs kommuns barnombudsman Helena Edvinsson.

Men sedan blev det hårdare tider och ungdomsrådet fick mindre pengar av kommunen. Halvtidstjänsten som kommunen hade avsatt för att samordna verksamheten krymptes till en deltid och så småningom rann alltihop ut i sanden.

Sedan ett antal år ligger ungdomsrådet vilande, men nu vill politikerna ändra på det.

– Det är viktigt att det finns en koppling mellan politiker och unga. Vi som vuxna har många gånger fått för oss att en fråga är viktig för dem, men det kanske är en helt annan fråga i verkligheten, säger kommunalrådet Monica Lindell Rylén (S).

Under året har representanter från kommunen träffat skolelever för att prata om hur ett nytt ungdomsråd skulle kunna se ut. Enligt Monica Lindell Rylén är det inte alls säkert att det kommer att fungera på samma sätt som tidigare.

– Vi vill inte bestämma från politiskt håll hur det ska se ut, det måste komma från ungdomarna. Dialogen ska fortsätta under hösten, säger hon.

Det finns dock ett villkor för att rådet ska kunna bildas överhuvudtaget.

– Det krävs att unga själva är intresserade. Men jag tror att det finns goda förutsättningar, säger Monica Lindell Rylén.

Helena Edvinsson har tillsammans med elever från Strängnäs kommun rest runt till andra orter i landet där det finns liknande system. En av dem som följde med på ett sådant studiebesök är 17-åriga Madeleine Wallerström som snart ska börja tvåan på gymnasiet. Hon ser gärna att Strängnäs kommun får ett eget ungdomsråd, men tror att det finns många utmaningar att ta itu med innan det fungerar bra.

– Problemet med det tidigare ungdomsrådet var att det mest var folk från Strängnäs, inte Mariefred, Fogdö eller Åker.

Hon menar att ungas intresse för att tycka till är stort, men att det gäller att nå ut med information om att ungdomsrådet snart finns.

– Bäst på att marknadsföra rådet är ungdomar själva. Men det går inte utan hjälp från politiker, säger hon.

Hon tror att kommunen behöver utse en person som ska ansvara för rådet.

Monica Lindell Rylén är inne på samma spår.

– Jag kan inte säga att det ska anställas någon eller om det blir någon som redan arbetar i förvaltningen, troligtvis måste det finnas en person som kanaliserar ungdomsrådets frågor till politikerna, säger hon.

79 tusen kronor om året beräknas ungdomsrådet behöva, enligt budgetförutsättningarna för 2016–2018.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om