I januari kommer politikerna att få högre arvoden i Strängnäs. Det beslutade fullmäktige under måndagskvällen. Men det skedde inte utan debatt.
– Det är orimligt att höja arvoden till förtroendevalda när räntorna stiger, elkostnaderna är skyhöga, bränslekostnaderna fortfarande är skyhöga och matpriserna stiger alltmer. Hushållen och företagen har allt svårare att få sin vardag att gå ihop. Det är inte lämpligt att höja arvodena. Det sänder fel signaler till medborgarna i vår kommun, sa Haakon Hansen (SD).
Även Vänsterpartiet var i dubbla framträdanden i talarstolen kritiska till förslaget att höja arvodena.
– Vårt yrke är inte politiker. Vi har ett förtroendeuppdrag, sa Ted Danson (V).
Han sa också att förtroendevalda ska vara ett föredöme.
– När personalen inte får julklapp för att det blir för dyrt, då ska inte ledande politiker klappa sig själva på ryggen.
Samtliga oppositionspartier kom med ändringsyrkanden eller yrkade avslag på hela eller delar av majoritetens förslag på nya arvoden.
Moderaternas Thore Berggren höll ett långt anförande om varför majoriteten hade lagt fram förslag på nya arvoden. Han hänvisade till att Strängnäs är en växande kommun där nämndernas arbetsbelastning ökar. Han tog upp att det skulle ha blivit dyrare om såväl socialnämnden som barn- och utbildningsnämnden delats. Dyrare än att som nu ge de vice ordförandena mer ansvar och höja både de vice ordförandenas arvoden och andra politikers arvoden.
– Förslaget är med andra ord, tvärtemot det som sagts i vulgärdebatten, baserat i en organisationsförändring och inte en samling kommunalråds och ledande majoritetsrepresentanters okänsliga benägenhet att roffa åt sig, sa Thore Berggren (M).
Majoritetens Leif Hård (S) var också uppe i talarstolen och försvarade förslaget:
– Vi vill öka engagemanget hos alla i styrelser och nämnder. Jag tycker definitivt att nya arvodesbilagan bidrar till detta.
De nya arvodesreglerna innebär bland annat att fritidspolitiker ska kunna få ersättning för samtliga uppdrag till ett sammanlagt maximalt belopp om 80 procent av basarvodet per månad. Basarvodet är lika med en riksdagsledamots arvode, 71 500 kronor.
Dessutom höjs arvodena till de båda kommunalråden som får 100 respektive 110 procent av basarvodet. Även ordförandena i nämnderna får höjda arvoden.