Strengnäs Tidning ger Tord Tjernström bakgrunden och frågar honom hur ledamöterna i nämnden fattar beslut på ett underlag som inte ger hela bilden av forskningen.
— Vi har fått hela bilden. Äldre friska vill bo kvar hemma, men när man blir gammal och inte klarar sig själv så är det särskilt boende som gäller, säger Tord Tjernström, som var med och lyssnande på Öie Umb Carlssons föreläsning.
I underlaget till beslutet står också att mer resurser ska läggas på förebyggande insatser i hemmen så att "inflyttning på särskilt boende kan senareläggas eller helt utebli."
Det låter som att alla gamla vill bo kvar hemma?
— Så har inte jag tolkat underlaget, säger Tord Tjernström.
Det står ingenstans i beslutsunderlaget att studier visar att gamla sjuka vill bo på äldreboende.
— Jag litar på var du säger, säger Tord Tjernström.
Marta Szebehely, professor i socialt arbete med inriktning omsorg på Stockholms universitet, har på nationellt plan studerat konsekvenserna av nedläggningen av platser på äldreboenden sedan år 2000.
— Det man har kunnat se är att anhöriga har ökat sina insatser. Man räknar kallt med att familjer ska gå in och stötta sina anhöriga med stora omsorgsbehov, säger Marta Szebehely, som inte heller känner till någon entydig forskning som visar att gamla vill bo kvar hemma.
— Själva tanken på att man ska kostnadseffektivisera äldreomsorgen bygger på att man helt enkelt ger mindre hjälp i hemmen än på ett äldreboende. Lika mycket hjälp med hemtjänst blir mycket dyrare.
— När jag har varit ute och föreläst har jag snarare stött på att det finns gamla som vill bo på äldreboende, men att de inte får, säger hon.