Regnbågsgrupp kan hjälpa barn och unga

Barn som växer upp i familjer med psykisk ohälsa kan få ett andrum i Regnbågen. Här får barnen vara barn och prata av sig, men bara om de själva vill.

20140804 CL Ohalsobarn 1.jpg

20140804 CL Ohalsobarn 1.jpg

Foto:

Strängnäs2014-08-05 13:30

Sedan tidigare har barn och unga som växer upp i en familj med missbruk av alkohol och narkotika kunnat vända sig till Regnbågen, en grupp som Strängnäs kommun och Svenska kyrkan står bakom tillsammans. Från och med september står dörrarna öppna också för den som har föräldrar eller andra anhöriga som lider av psykisk ohälsa.

Psykisk ohälsa är ett vitt begrepp som omfattar besvär och sjukdomar med olika slags symptom, med eller utan diagnos. Det är inte bara konstaterade sjukdomar hos en mamma eller pappa som kan göra att barnen är i behov av stöd. Det säger Lena Stedt som är enhetschef för Anhörigcentrum, en del av kommunens socialtjänst.

– Barn kan må dåligt på olika sätt. Oron för att föräldrarna är arbetslösa eller att ha ett syskon som är sjukt kan också påverka.

Det gjordes en inventering av den psykiska ohälsan i Strängnäs kommun förra året, som visar att många av de drabbade har barn. Kartläggningen visar att det finns 15–18 barnfamiljer i Strängnäs där minst en förälder eller annan vuxen i barnens närhet har en psykisk funktionsnedsättning. Enligt den uppskattning som görs i rapporten, handlar det om 26 barn som växer upp nära psykisk ohälsa.

– Det finns ett stort mörkertal och vi har haft svårt att nå fram till de här barnen, säger anhörigkonsulenten Carola Nordebrink.

Nytryckta kort med information om Regnbågen kommer att läggas ut på vårdcentraler, psykiska mottagningar, skolor och andra miljöer där barn vistas. Gruppen träffas en gång per vecka efter skoltid, under ledning av diakonen Elisabeth Hjertner Brynolf och specialpedagogen Lena Hellman. Den som vill prata om sin situation får göra det, men det är inget krav.

– Tanken är att barnen ska få vara bland andra barn, och bara vara barn. Det är ingen grupp där man sitter ner och pratar, utan mer ett ställe där barnen får vara sig själva och göra andra saker, säger Lena Stedt.

Det är barnens behov som spelar roll i Regnbågen, inte föräldrarnas. Regnbågen riktar sig mot barn i åldrarna 6–14 år och verksamheten är kostnadsfri.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om