När vårsolen och värmen har erövrat snö, is och kyla så ligger rullgruset kvar på gatorna. Vid kraftig nerförslut som i Kyrkbacken i Strängnäs, så är det en enkel sak att förlora fotfästet när gruset täcker asfalten.
Men nu ska gruset bort och det mesta av gatudammet med det.
– Vi började sopa redan i måndags. Men det ska komma ett bakslag till helgen enligt väderprognosen som visar snöfall. Fryser det till på natten så blir det halt om vi har sopat upp sanden, säger Marie Ollman, arbetsledare på driftenheten vid Strängnäs kommun.
Men förhoppningsvis töar de flingor som faller bort snabbt. Väderinstitutet, med huvudkontor i Norrköping, räknar med någon plusgrad på fredag eftermiddag när vårsnön kommer.
– Att det fryser på igen är en risk. Men vi började sopa ännu tidigare förra året som jag minns det, säger Marie Ollman,
Vädrets makter är det ingen som rår över och Strängnäs kommun måste börja sopa i tid. Det är inget dagsverke att städa gatorna från grus och sand.
– Vi räknar med fem veckors jobb med den budget vi har, säger Marie Ollman.
Hon berättar att kommunen är indelad i distrikt som olika entreprenörer har kontrakt på att ploga och sanda. Det finns bara ett visst antal traktorer och maskiner till förfogande. Strängnäs kommuns egen arbetsstyrka har ett distrikt, resten sköts av olika lokala företag.
För att maskinerna ska komma åt är det av vikt att gatorna är relativt fordonsfria. Marie Ollman påminner gärna allmänheten om att noga studera skyltningen innan man ställer ifrån sig bilen där det råder datumparkering.
– Det är viktigt att datumparkeringen efterlevs och jag tror att det har blivit bättre med den saken. Vi har ju parkeringsvakter som kollar det där. Vi kan också stänga av gator på nätterna och vissa gator måste vi stänga av för att det är svårt att komma åt dagtid. Det handlar om hårt trafikerade gator dagtid som de runt parkeringarna vid tågstationen och centralt, säger hon.
All grus och sand som sopas upp körs till återvinningscentralen Kvitten. Grus från gatan räknas som avfall och kräver tillstånd för att tas om hand.