– Folk kommer in och frågar om vi verkligen har öppet. Skulle du vilja gå in här och käka?, frågar Vrej Wartan retoriskt, och tittar ut genom pizzeria Jervs nedsmutsade fönster.
Utanför pizzerian är luften full av damm. Tidningens reporter ser hur två hantverkare står en bit upp på husets gavel. De fräser i tegelväggens fogar så att murbruk sprutar ner på gatan och dammet förs med vinden ut mot Galleria Präntaren.
Förbipasserande människor skyddar ögonen och kniper ihop munnen till skydd från partiklarna.
– Jag tittar ut, och alla håller för näsan och munnen. Är det här verkligen okej att göra så?, säger Vrej Wartan.
Pizzeria Jerv har precis som övriga företag i restaurangbranschen drabbats hårt av coronapandemin, med allt vad det innebär av förkortade öppettider och begränsningar av antalet gäster. Och renoveringen gör det inte lättare, säger Vrej Wartan.
– Det tar tid att etablera sig och det här hjälper inte direkt.
Ombyggnationen av fastigheten i hörnet av Järnvägsgatan och Trädgårdsgatan har pågått under större delen av den tid som Vrej Wartan drivit sin pizzeria. Han öppnade Jerv hösten 2018, och våren 2019 kom bygget igång.
Den senaste fasen i renoveringen, den som skapar allt damm, har pågått de senaste veckorna. Även andra hyresgäster i byggnaden, som avböjer medverkan i tidningen, säger att de påverkats av damm och ljud från renoveringen och fått anpassa sin verksamhet eller stänga helt vissa dagar.
Vrej Wartan säger att han haft en bra dialog med hyresvärden under renoveringens gång.
– Men nu börjar det bli tröttsamt.
När tidningen får tag på entreprenören som ansvarar för renoveringen säger han att de gör så gott de kan.
– Tyvärr går det inte att göra på något annat sätt. Vi har satt upp nät och hängt för plast längst ner på huset, tejpat ventilation och erbjuder oss att dammsuga lokalerna efteråt. Vi har gjort så gott det går.
– Gruset faller ner i nätet och vi släpper bara ut dammet, det är så man måste göra.
Skulle det inte gå att plasta in hela byggställningen?
– Det gör man om man ska sandblästra fasaderna. Men det här är olika lagningar överallt på ett sådant här hus, och vi måste använda olika maskiner.
Hur lång tid kommer det här arbetet att pågå?
– Det kan jag inte svara på, för jag vet inte. Det tar tid att renovera ett gammalt hus.
Tidningen har sökt fastighetsägaren Mikael Nordahl, som dock inte återkommit innan tidningens pressläggning.