Roffe och Rose-Marie sålde villan – nu bor de på jättebåten i Strängnäs

I Strängnäs gästhamn har en stor yacht väckt en hel del uppmärksamhet och många undrar vem som egentligen äger den. Vi har fått en rundtur på jättebåten och träffat paret som för två år sedan sålde sitt hus för att förverkliga båtdrömmen.

Strängnäs2016-12-24 04:15

Förbipasserande i Västerviken kan inte låta bli att titta. Med sina 82 fot, alltså omkring 25 meter, är yachten svår att inte lägga märke till. I fören fladdrar en flagga som avslöjar att ägarna är medlemmar i Kungliga Motorbåt Klubben vilket har satt i gång spekulationer kring vem som äger båten.

Men på den här yachten bor det inga kungligheter, utan Roffe och Rose-Marie Andersson från Nykvarn tillsammans med deras schäfer Lancelot.

En herre stannar till och tittar nyfiket när vi kliver ombord.

– Kom in, ropar Roffe inifrån båten.

Han har alltid varit en båtmänniska. Intresset väcktes redan på 70-talet när Roffes pappa köpte hem ett skrov och byggde sin första egna båt hemma på gården. När pappan gick bort tog Roffe, tillsammans med Rose-Marie, över pappans sista köp: En stålbåt på 12,5 meter som de tillbringade många somrar ombord på. Med åren har deras båt blivit större för varje köp och för två år sedan tog de beslutet att skaffa en båt som de kunde bo i. De hade precis byggt färdigt sin villa i Sundsvik utanför Nykvarn när de bestämde sig.

– Från maj till oktober sov vi hemma i huset sex nätter. Resten var vi på båten. Vi tyckte inte det kändes värt. Ett hus mår ju heller inte bra av att bara stå så vi sålde det, säger Rose-Marie.

Paret hade en Princess yacht på 55 fot vid tillfället men började se sig om efter något större och hittade en nyrenoverad Versilcraft Challenger 82 i Spanien.

– När man precis byggt ett hus är inte det första man vill, att börja renovera båten, så därför passade den här så bra, säger Rose-Marie som fastande för inredningen, träväggarna och textilierna.

Boytan är ungefär 120 kvadratmeter. På övervåningen har de en salong som fungerar som vardags- och middagsrum. Ett kök ligger i anslutning till förarhytten och det som en gång i tiden var kockens hytt har de gjort om till tvättstuga. Varken Roffe och Rose-Marie eller ägaren innan har haft personal på båten men ute i Europa händer det att de större båtarna har kökspersonal och besättning.

En trappa ner i Roffes och Rose-Maries yacht ligger sovrummen. Deras hytt rymmer en dubbelsäng och ligger intill ett stort badrum. Där inne har de toalett, handfat och en riktig jacuzzi. Förutom deras egen hytt har de två gästrum som båda har varsin toalett och dusch.

– Det fanns en hytt till men den gjorde vi om till klädkammare och förråd, säger Rose-Marie när hon visar oss runt.

Rose-Marie och Roffe Andersson är egenföretagare. De driver två lastbilsverkstäder, en i Nykvarn och en i Eskilstuna. Under hösten och vinterhalvåret jobbar de extra mycket för att kunna ta lång semester när båtsäsongen väl drar igång.

– Vi brukar vara iväg en och en halv månad ungefär, säger Roffe men tillägger att de tar en och en annan tur över helgerna även när de jobbar.

Men hur enkelt är det att köra en sådan här båt?

– Första året var vi tre, en kompis son var med, men nu är det bara jag och Rose-Marie. Jag styr båten med den här, säger Roffe och håller fram en liten fjärrkontroll med två gasreglage.

Roffe och Rose-Marie, och Lancelot såklart, semestrar framför allt i Sverige trots att hamnarna inte är helt anpassade efter en båt i deras storlek. De har fått välja bort vissa kanaler för att deras yacht är för bred men de väljer ändå helst att åka på svenskt vatten. Det är så vackert, tycker de och hamnarna ute i Europa är för dyra, samtidigt som det tar väldigt lång tid att ta sig dit.

En av de svenska favoriterna är just Strängnäs gästhamn och det är därför de har lagt till i Västerviken över vintern.

– Vi har varit mycket i Strängnäs genom åren och det är en sådan trevlig stad med trevliga människor. Sedan är det lugnt och skönt, säger Rose-Marie

Både hon och Roffe är medvetna om att deras yacht väcker uppmärksamhet. Det har hänt flera gånger att när de är i land att de överhört människor som säger sig veta att det är en vän till kungen som äger deras båt och att den kostade 40 miljoner.

Vad säger ni då?

– Ingenting, vad ska vi säga? De får tro vad de vill. Men jag förstår att de undrar, det skulle man själv också göra, säger Roffe och skrattar åt en gång när det gick ett rykte i Trosa om att det var självaste prins Carl-Philip som lagt till i hamnen.

Det är KMK-flaggan i fören som sätter fart på spekulationerna. Den har Roffe och Rose-Marie fått eftersom de är medlemmar i Kungliga Motorbåt Klubben.

Hur kommer det sig att ni är med där?

– Det räcker med att två medlemmar rekommenderar dig så får du vara med. Det är som vilken klubb som helst, säger Roffe.

– Vi är medlemmar i Mariefreds båtklubb också. Det handlar om gemenskap, tillägger Rose-Marie.

I början på oktober var de med och anordnade en båtträff i samband med Strängnäs marknad. Då hyrde Roffe och Rose-Marie, genom svenska Princessklubben där de också är med, 75 meter kajplats till medlemmarna. Stora yachter på rad fyllde större delen av gästhamnen.

– Vi gör det varje år. Det är väldigt uppskattat, säger Rose-Marie.

Med en större båt förlänger man säsongen, enligt Roffe och eftersom de vill bo i sin på heltid krävde det sitt utrymme.

Den vanligaste frågan som paret får, är vad deras yacht kostar. Men det är inget de gärna svarar på.

– Folk är så fixerade av vad saker kostar. Vi brukar säga att den är biligare att köpa än en villa och att den är billigare att ha än en villa, säger Rose-Marie.

– Driften, el och värme, kostar nog som i en villa men annars är det billigare.

Vad är det som gör att ni föredrar att bo på en båt?

– Det är friheten. Du slipper alla måsten, som trädgårdsarbete, målning och sådant som ett hus kräver med jämna mellanrum, säger Roffe.

Men kräver inte en båt sitt arbete också?

– Jo, men inte på samma sätt. Jag servar den om det behövs och visst, var femte år kommer vi behöva ta upp den och kolla skrovet. Men på det stora hela är det mindre jobb.

Det finns egentligen bara två små baksidor med båtlivet, enligt Roffe och Rose-Marie. Dels att de inte har någonstans att slänga soporna och dels att inte har någon adress. Sopproblemet har de löst genom en överenskommelse med Strängnäs kommun som tillåter dem att ta med sig soporna till jobbet. Där har de även sin adress, eftersom privatpersoner inte får ha en postbox.

– Vi har världens vackraste utsikt men vår adress är i ett industriområde, skrattar Roffe.

Rose-Marie saknar deras hus i Sundsvik ibland men annars ångrar de inte för en sekund att de satsade på båtdrömmen.

– Man måste ju prova. Funkar det inte så funkar det inte men då har man ju i alla fall försökt, säger Rose-Marie.

TV: Följ med på en rundtur på jättebåten, på ekuriren.se

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om