Så kan trafiken bli bättre på Tosteröbron

Tosteröbron har 78 år på nacken och den lär stå kvar länge än. Men kanske med ett delvis nytt utseende. Ett förslag från Moderaterna gör att man nu ska utreda trafiksituationen på bron.

Strängnäsbron1.jpg

Strängnäsbron1.jpg

Foto:

Strängnäs2014-04-03 06:15

– Det finns onekligen intressanta idéer, säger Hans Axelsson, stadsmiljöchef vid Strängnäs kommun, och Marianne Andersson (C), ordförande för teknik- och fritidsnämnden.

Kommunen kommer, när motionen från Moderaterna med största sannolikhet klubbas igenom senare i vår i kommunfullmäktige, att under 2014 genomföra en utredning om trafiksäkerheten över bron.

– Problemet är inte när bilar eller bussar möts, utan att gång- och cykelbanan kan upplevas som trång, säger Marianne Andersson och fortsätter:

– Det är ju många som med cykel tar sig till och från skolorna på Tosterön.

I motionen står det mycket riktigt att det är trafiksäkerheten för oskyddade trafikanter som ska utredas. Ett förslag går ut på att ersätta den extremt smala, och höga, trottoaren på brons vänstra sida, från stan sett, med en rejäl gång- och cykelbana.

– Ett annat alternativ är att reglera trafiken med ljus, säger Hans Axelsson och tillägger:

– Allting är möjligt, det låter spännande.

Han poängtera att kommunen tidigare beslutat att "ställa in" den öppning av bron som sker klockan 07.00 varje dag från 1 maj till långt in på hösten.

– Annars öppnas den från klockan sex fram till tio på kvällen. Det är fullt möjligt att göra fler uppehåll, vilket dessutom skulle spara på maskineriet.

Under tiden fortsätter arbetet med att underhålla Tosteröbron. I vintras sattes till exempel nya kameror upp och ett nytt styrsystem installerades.

Under onsdagen anlände två experter från Stockholm för att se över den befintliga gång- och cykelbanan.

– Den är ju påhängd på den ursprungliga bron och mellan körbanorna rinner vatten ner. Så där nedanför måste vi göra vissa underhållsarbeten på grund av rostangrepp, berättar Hans Axelsson.

– Bron behöver ständigt underhåll. Men det är ingen ko på isen, några driftsstörningar har vi inte haft, fyller Marianne Andersson i.

Bestämt sedan tidigare är att konstruktionen ska rostskyddsmålas och att gång- och cykelvägen ska få ny beläggning.

– Det här arbetet ska ske inom loppet av en treårsperiod, förklarar Hans Axelsson och Marianne Andersson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om