Dokumentet som bestämmer Strängnäs framtid

Var nya bostäder ska få plats, var skolor ska ligga och hur samhällena ska växa, det och mycket mer ska kommunens uppdaterade översiktsplan svara på. Det finns möjlighet för dem som bor i kommunen att påverka planen.

Eddie Lundgren, översiktsplanerare, Anders Härnbro (S), ordförande i miljö- och samhällsbyggnadsnämnden och Marie Jonsson, samhällsbyggnadschef.

Eddie Lundgren, översiktsplanerare, Anders Härnbro (S), ordförande i miljö- och samhällsbyggnadsnämnden och Marie Jonsson, samhällsbyggnadschef.

Foto: Anna Hübsch

Strängnäs2023-05-08 04:45

Strängnäs kommun har i dag en gällande översiktsplan, Översiktsplan 2014. Men nu finns ett förslag på en uppdaterad version ute på samråd. Det innebär att såväl privatpersoner som myndigheter kan tycka till och lämna in yttranden.

I förslaget finns en utvecklingsstrategi för hur Strängnäs kommun ska växa. Enligt strategin ska centralorten Strängnäs stå för 50 procent av befolkningsökningen och Mariefred, Läggesta och Åkers styckebruk tillsammans för 30 procent. Stallarholmen ska stå för 10 procent och landsbygden för 10 procent.

Går det att styra hur mycket de olika kommundelarna ska växa?

– I och med att kommunen hart planmonopol går det men sen är frågan hur mycket vi vill styra, säger Marie Jonsson, samhällsbyggnadschef på kommunen.

undefined
Det är centralorten Strängnäs som ska stå för den största befolkningsökningen, 50 procent, medan Mariefred, Läggesta och Åkers styckebruk tillsammans får stå för 30 procent av kommunens befolkningstillväxt. För Stallarholmen och för landsbygden är det vardera 10 procent som gäller.

Men Mariefreds kommundel har legat över sitt teoretiska utgångstal de senaste åren.

– Man måste se procentfördelningen över tid, säger Marie Jonsson.

Varför vill Strängnäs kommun styra hur kommunen växer?

– Det hänger ihop med hållbarhetsfrågorna och orternas placering. Vi tänker att Åkers styckebruk, Läggesta och Mariefred kan växa mycket på grund av att det finns möjligheter till pendling. Strängnäs kan växa för att det finns möjligheter till pendling och tack vare den service som finns i staden, säger Anders Härnbro (S), miljö- och samhällsbyggnadsnämndens ordförande.

Han säger vidare:

– Det ska vara nära till skola och jobb. Hur kommunen ska växa hänger ihop med hur vi ska kunna göra det till en hållbar utveckling.

undefined
Anders Härnbro (S) är ordförande i miljö- och samhällsbyggnadsnämnden, Strängnäs kommun.

Enligt förslaget ska kommunens befolkning öka med 1,5 procent per år. Men de senaste åren har ökningen varit två procent.

– Vi tänker långsiktigt att det är på 1,5 procent som vi bör ligga, säger Marie Jonsson.

Mycket är detsamma som i den gamla översiktsplanen men det finns nyheter. I nya förslaget finns en utveckling av miljö, hälsa och trygghet. Till exempel finns en kartläggning av dagvatten och skyfall.

– Där har det inte funnits något riktigt underlag innan, säger Marie Jonsson.

undefined
Marie Jonsson är samhällsbyggnadschef på Strängnäs kommun.

I förslaget på uppdaterad översiktsplan tas också ett större grepp om landsbygdsutveckling. I förslaget tas också hanteringen av jordbruksmark vid exploatering upp. Enligt Miljöbalken får brukningsvärd jordbruksmark bara exploateras om det behövs för att tillgodose väsentliga samhällsintressen.

– I förslaget på uppdaterad översiktsplan preciserar vi mycket mer hur vi ska hantera jordbruksmark. Det finns ett förtydligat ramverk, säger Eddie Lundgren, översiktsplanerare på Strängnäs kommun.

– Nu blir det lättare att diskutera vad som är skyddsvärt. Men de senaste två åren har vi gått in i en period när vi har varit mer restriktiva, säger Anders Härnbro.

Nytt i förslaget på uppdaterad översiktsplan är också att plats- och destinationsutveckling finns med.

– Det är ett viktigt perspektiv att bygga en trevlig och attraktiv plats som gynnar alla, säger Eddie Lundgren.

undefined
Eddie Lundgren är översiktsplanerare på Strängnäs kommun.
undefined
Nu finns förslaget på uppdaterad översiktsplan ute på samråd. Till hösten väntas granskning och runt årsskiftet 2023/2024 väntas kommunfullmäktige fatta beslut om att anta den uppdaterade översiktsplanen.

Nytt är också ett eget avsnitt om totalförsvaret, på grund av omvärldsläget.

Man kan ju fråga sig varför förslaget på uppdaterad översiktsplan är så långt. Första delen är på 92 sidor och andra på 236 sidor.

– Det är för att samla våra utvecklingstankar på ett ställe och för att undvika att behöva skapa nya fördjupningar, säger Eddie Lundgren.

Strängnäs kommun har nu flera öppet hus-tillfällen där man kan träffa personal som jobbar med planen och lämna sina åsikter. Samrådet avslutas den 11 juni.

Öppet hus under samrådet

Strängnäs resecentrum: 10 maj 15:30–19:30.

Läggesta station: 16 maj 15:30–19:30.

Aspö livs: 23 maj 15:30–18.

Ica Granbecks: 24 maj 15:30–18.

Multeum: 25 maj 15-19 och 31 maj 13–19.

Kommunhuset: 8 juni 9–18.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!