Icke bärande väggar och gamla omklädningsrum i vattenverket rivs och de installationer som i dag finns, som duschutrymmen och toaletter, ska tas bort.
– En inventering visade att det förekommer PAH, PCB, PVC och asbest. Produkterna finns i gamla material man använde förr men är inte hälsosamma. Men saneringen är inte så omfattande och är snart klar, säger Magnus Nyström, projektledare på mark- och exploatering, Strängnäs kommun.
På sikt behövs fler åtgärder.
– Gamla bassänger behöver fyllas igen och det behövs ett nytt bjälklag.
Byggnaden, från tidigt 1900-tal, är det enda som återstår från den tidigare vattenverksanläggningen.
– Uppdraget är att bevara byggnaden till eftervärlden. Vi ska säkra upp byggnaden så att det blir en lokal som kan användas till mycket, säger Katrina Lepschi Zettervall, mark- och exploateringschef på kommunen.
Men vad vattenverket ska användas till är inte bestämt.
– Det pågår diskussioner. Första steget är rivning och sanering, andra steget är byggnadens utsida och fasadbelysning och steg tre är beslut om lämplig verksamhet och eventuella anpassningar, säger kommunstyrelsens ordförande Jacob Högfeldt (M).
Går det att säga något om vilka verksamheter som diskuteras eller när det kommer besked?
– Nej, det går inte i dagsläget. Det är en komplicerad byggnad som kommer att kräva anpassningar och då är det min bild att vi behöver ta det i steg för att det ska bli långsiktigt och hållbart, säger Jacob Högfeldt.