Seniorer togs med på sittande stadsvandring

Fyra scener ur Strängnäs historia spelades upp på Isabellagården, när Föreningen dramatiserade stadsvandringar gjorde ett uppskattat framträdande.

Andreas Lundqvist i rollen som Gustav Vasa och Sven-Erik Hedblom som Laurentius Andreæ. Carina Eriksson, ordförande för Föreningen dramatiserade stadsvandringar, guidade seniorerna på deras imaginära vandring genom  Strängnäs.

Andreas Lundqvist i rollen som Gustav Vasa och Sven-Erik Hedblom som Laurentius Andreæ. Carina Eriksson, ordförande för Föreningen dramatiserade stadsvandringar, guidade seniorerna på deras imaginära vandring genom Strängnäs.

Foto: Camilla Lillsebbas

Strängnäs2019-11-14 23:00

Backe upp och backe ner, i trånga gränder och över kullersten. Så går de två timmar långa dramatiserade stadsvandringarna om somrarna, som tar besökarna på en resa genom Strängnäs historia.

På onsdagen besökte i stället några av skådespelarna Isabellagården. Med hjälp av Carina Erikssons guidning togs seniorerna med till Ugglans park, Lillgatan, domkyrkan, biskopsgården, ångbåtsbryggan och Stora torget, där de fick möta lokalkändisar som Gustav Vasa och Augusta Widebeck.

– Det är en stadsvandring för sittande publik, som inte har möjlighet att gå med oss på stan. Det är svårt att tillgänglighetsanpassa vandringen men det här är ett alternativ, säger Carina Eriksson, ordförande för Föreningen dramatiserade stadsvandringar.

Föreningen har gjort liknande besök på Kristinagården, och ordet har spridit sig inom äldreomsorgen. Annika Gustavsson, aktivitetssamordnare på Isabellagården, bokade ett framträdande – och hon vet att det är uppskattat.

– Allt som händer som bryter av vardagen är roligt, säger hon.

Under en knapp timme spelades fyra av scenerna ur föreningens repertoar upp, varvade med fler historiska berättelser av Carina Eriksson. Många i publiken nickade och hummade igenkännande när byggnader och verksamheter från förr togs upp, och när applåderna tystnat sammanfattade en av männen i publiken eftermiddagen:

– Det här var bra! utbrast han och fick medhåll från flera av de boende.

Andreas Lundqvist i rollen som Gustav Vasa, som år 1523 valdes till Sveriges kung i just Strängnäs. Sven-Erik Hedblom spelar Laurentius Andreæ, Vasas sekreterare.
Andreas Lundqvist i rollen som Gustav Vasa, som år 1523 valdes till Sveriges kung i just Strängnäs. Sven-Erik Hedblom spelar Laurentius Andreæ, Vasas sekreterare.
Karta: Strängnäs
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!