Skadestånd till elev möjligt efter kritik

En av kommunens grundskolor måste bli bättre på att förebygga att elever kränks. Innan året är slut ska kommunen se till att följa skollagens krav.

Strängnäs2014-10-02 15:57

Läraren som uppges ha varit hårdhänt mot en elev har inte gjort sig skyldig till kränkande behandling. Det slår Skolinspektionen fast i sitt beslut, efter en anmälan som gäller en av Strängnäs kommunala grundskolor.

Däremot anses andra elever på skolan ha kränkt barnet. Trots att skolan har utrett händelserna och vidtagit åtgärder, har eleven fortsatt att känna sig kränkt. Skolan borde ha gjort en mer grundlig utredning och sökt efter nya lösningar för att komma till rätta med problemen, lyder Skolinspektionens kritik.

Skolans personal har anmält kränkningarna till skolans rektor, men rektorn har inte anmält dem högre upp i kommunens skolorganisation. Det innebär att rektorn har brutit mot den utrednings- och anmälningsplikt som skollagen ställer krav på. Skolor som åsidosätter sina skyldigheter på det sättet kan komma att tvingas betala ett skadestånd till berörd elev, en fråga som kommer att avgöras av Skolinspektionens barn- och elevombud framöver.

Det var i slutet av januari i år som en förälder vände sig till Skolinspektionen med en anmälan om sitt barns skolsituation. Under läsåret 2013/2014 ska eleven ha fått ta emot knuffar, sparkar och slag från andra elever. En lärare anklagades också för att ha kränkt eleven verbalt och genom att ha tagit tag i eleven så hårdhänt att blåmärken och smärta ska ha uppstått.

Efter att ha utrett anmälan har Skolinspektionen nu gett Strängnäs kommun till den 23 december på sig att vidta åtgärder. Dels ska kommunen se till att uppfylla lagkraven om att motverka kränkande behandling. Dels ska kommunen se till att eleven får det särskilda stöd som den har rätt till, en annan del i förälderns anmälan till Skolinspektionen.

Skolan har känt till elevens stödbehov ända sedan skolstarten. Två olika åtgärdsprogram har tagit fram, men Skolinspektionen anmärker på att det inte har gjorts i rätt tid och att ytterligare ett program borde ha tagits fram när elevens frånvaro ökade. Programmen saknar också konkreta mål, vilket gör det svårt att följa upp och utvärdera vad åtgärderna har gett för resultat.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om