Dyrare skörd från jord till bord: "Det är tufft"

Gödsel, energi, drivmedel och plast. Priserna stiger och det slår mot lantbrukarna i första ledet – och oss konsumenter i andra. "Det är helt klart kämpigt", säger Anders Norlén på Kilfröslunda gård.

I början av mars larmade Lantbrukarnas riksförbund (LRF) om att de höjda priserna slår så pass hårt mot lantbrukare att många riskerar att gå i konkurs. Anders Norlén på Kilfröslunda gård i Stallarholmen känner av höjningen och menar att det, ihop med andra faktorer, kan påverka priset på jordgubbar.

I början av mars larmade Lantbrukarnas riksförbund (LRF) om att de höjda priserna slår så pass hårt mot lantbrukare att många riskerar att gå i konkurs. Anders Norlén på Kilfröslunda gård i Stallarholmen känner av höjningen och menar att det, ihop med andra faktorer, kan påverka priset på jordgubbar.

Foto: Veronica Karlsson, Jonas Ekströmer/TT

Strängnäs2022-04-08 11:37

– Vi påverkas fruktansvärt mycket. Dels slutar vi med mycket av vår hö- och ensilageproduktion, för det går inte ihop längre. Dels försöker vi optimera odlingarna genom att odla mindre och det folk vill ha, säger Anders Norlén.

Redan i december skapade höjda energi- och drivmedelspriser en oro hos Sveriges lantbrukare. Fortsatt i mars ligger priserna på nära rekordnivåer – men även gödsel och spannmål stiger i pris.

Orsaken är bland annat att Ryssland och Ukraina, det sistnämna tidigare kallat Europas kornbod, står för en stor del av produkterna på världsmarknaden. Däribland omkring 30 procent av handeln med vete och 20 procent av majs. Vad gäller solrosolja är Ukraina världsetta.

– Gödsel och drivmedel har gått upp hutlöst. Elen har blivit mer än dubbelt så dyr för oss i dag. Lönerna har gått upp cirka tre procent. Frågan är bara hur mycket folk har råd att betala, säger Anders Norlén.

undefined
Mest allvarligt är läget för de som producerar gris, ägg och kyckling, som är extra beroende av det spannmål som nu har blivit dyrare. Det skriver TT. Därav påverkas inte Anders Norlén på Kilfröslunda gård i samma grad som andra.

Kilfröslunda gård har försäljning av bland annat jordgubbar och vad priset för Sveriges favoritbär kommer landa på, vet inte Anders Norlén.

– Vi har inte hunnit sitta och räkna på vad det drar i väg till. Det beror också på tillgången på jordgubbar från andra håll och hur mycket jordgubbar det blir. Det är inte en ökning med hundra procent, men det kan gå upp en skvätt.

Lantbrukaren och skogsägaren Ove Sjöberg äger bland annat mark på Tosterö och Löt. Han menar att inkomsten för skogen nu är på samma nivå som för 40 år sedan.

– Det är tufft. Jag känner skogsägare som fick noll kronor när han huggit ner en avdelning, säger Ove Sjöberg.

undefined
Gödselpriset har gått upp till omkring tolv kronor kilot, från fyra kronor i höstas, menar lantbrukaren och skogsägaren Ove Sjöberg.

Han tror att situationen kommer slå hårt mot hans ekonomi om han inte kompenseras för utgifterna genom att höja råvarupriset i samma takt.

– Vi måste få ett pris som vi kan överleva på, säger han och berättar att hans spannmål säljs för en krona mer per kilo jämfört med i fjol.

I början av året fick landets lantbrukare ett krispaket på cirka en miljard kronor. Det finns chans för ytterligare tillskott.

– Vi tar lantbrukets situation på stort allvar och tittar nu väldigt noga på vilka insatser man skulle kunna göra som träffar de grupper som inte har några alternativ, och där risken annars blir att vi slår ut svensk produktion, och kanske också försämrar vår egen beredskap, säger Mikael Damberg till TT.

Dock utlovas i dagsläget inget stöd.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!