"Skoltrött" borta i ett år – krav på Gripsholmsskolan

Eleven har inte gått i skolan på ett helt år. Gripsholmsskolan menar att man uttömt alla möjligheter, men nu kräver Skolinspektionen att det görs mer. "Jag beklagar djupt att vi misslyckats", säger rektorn.

"Det är första gången i Gripsholmsskolans historia som vi inte lyckas få tillbaka en elev", säger rektor Nina Lidfors. Bilden föreställer inte den aktuella eleven.

"Det är första gången i Gripsholmsskolans historia som vi inte lyckas få tillbaka en elev", säger rektor Nina Lidfors. Bilden föreställer inte den aktuella eleven.

Foto: TT/Anna Hübsch

Strängnäs2021-03-18 12:15

Det var under höstterminen 2018 som eleven blev alltmer frånvarande från Gripsholmsskolan i Mariefred. Hen hade haft bristande motivation under en längre tid och upplevdes som skoltrött. Skolan ordnade med speciallärare och gjorde en pedagogisk kartläggning som visade att eleven var väldigt orolig och hade svårt med sociala kontakter.

Senare visade en extern utredning att eleven hade en funktionsnedsättning. Men vid det laget var frånvaron uppe i 40 procent. Sedan vårterminen i fjol har hen inte varit i skolan över huvud taget.

Rektorn Nina Lidfors säger att man gjort vad man kan för att hen ska komma tillbaka.

– Hen har ratat oss som skola. Det är första gången i Gripsholmsskolans historia som vi inte lyckas få tillbaka en elev. Vi har verkligen vänt in och ut på oss allihop, säger hon.

Men det är inte tillräckligt, menar Skolinspektionen, som nu anklagar skolan för passivitet. Myndigheten kräver att man breddar sin utredning och så snabbt som möjligt vidtar åtgärder för att eleven ska få den undervisning som skollagen kräver.

"Det är vidare viktigt att rektorn ser till att åtgärder följs upp och om de visat sig verkningslösa, ser till att nya åtgärder prövas och utvärderas", skriver myndigheten.

undefined
"Det är vidare viktigt att rektorn ser till att åtgärder följs upp och om de visat sig verkningslösa, ser till att nya åtgärder prövas och utvärderas", skriver Skolinspektionen om den långa frånvaron.

Nina Lidfors säger att hon inte vet vad skolan ska göra, att de uttömt alla möjligheter i nära dialog med barnets vårdnadshavare. Trots det har hon förståelse för myndighetens resonemang.

– Säger Skolinspektionen att vi behöver utreda det vidare, så självklart ska vi göra det. Vi måste fortsätta att vrida och vända på det.

Gripsholmsskolan kritiseras också för att ha dröjt med att anmäla frånvaron till kommunen. Trots att skolan inledde sin utredning i oktober 2018 dröjde det till november 2019 innan saken anmäldes till socialnämnden. 

– Visst kan Skolinspektionen tycka att vi varit sena med att anmäla till kommunen, men i grund och botten är det ändå alltid vi som enskild skola som ska ta ansvar för och förväntas ro i land alla utmaningar på egen hand, säger Nina Lidfors.

Strängnäs kommun har erbjudit en plats på sin resursskola på Tosterö, men till den har eleven tackat nej.

Nu har eleven inte fått någon undervisning alls det senaste året. 

– Det har redan fått konsekvenser, och jag beklagar djupt att vi misslyckats och svikit eleven, säger Nina Lidfors.

undefined
"Jag beklagar djupt att vi misslyckats och svikit eleven", säger Nina Lidfors, rektor på Gripsholmsskolan i Mariefred. Arkivbild.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!