Vi ser ut att få ett vintrigt avslut på året. Kylan verkar hålla i sig och det kan, enligt prognosen, komma mer snö än den som spred julstämning över vår kommun i måndags.
Som fastighetsägare finns det några saker att tänka på i tider av snö och is.
– Har du en trottoar utanför ditt hus så ska du sköta om den, det gäller hela året. Vintertid handlar det om att se till att det blir skottat och hålls halkfritt så att det inte är några svårigheter för gående att ta sig fram, säger Marie Ollman, chef för kommunens gatu- och parkenhet.
Det är primärt kommunerna som ansvarar för snöröjning och halkbekämpning. Men, säger lagen, en kommun kan lägga över ansvaret för gångbanor eller andra utrymmen på fastighetsägare "inom område med detaljplan där kommunen är huvudman för allmänna platser". Så är fallet i Strängnäs.
– Reglerna gäller oftast den som bor i en tätort och har en trottoar längs med gatan. Om man är osäker på om man bor i ett detaljplanelagt område kan man alltid ringa kommunens kontaktcenter och fråga, upplyser Marie Ollman.
Kommunens föreskrifter har gällt sedan 1996, och omfattar ägare av såväl villor som flerbostadshus och lokaler. Varje år slarvas det från fastighetsägares sida, enligt Marie Ollman.
– Framför allt är det äldre med rullator eller personer med barnvagn som har svårt att ta sig fram. Vi vet att det kan först snöa, sedan regna och slutligen frysa. Det är ingen ursäkt utan som fastighetsägare måste man jobba bort det knöliga, hala underlaget så att alla gående kan ta sig fram, säger Marie Ollman.
Miljöenheten vid Strängnäs kommun ansvarar för att se till att kravet efterlevs. När klagomål inkommer, vilket enligt miljöinspektör Jens Doverborg inte sker så ofta, så får berörd fastighetsägare ett brev eller ett besök.
– Det brukar inte vara något problem när fastighetsägare fått en tillsägelse, säger han – men den som inte fullgör sina skyldigheter kan dömas till böter, enligt renhållningslagen.
Den som äger ett flerfamiljshus har ett ansvar att "inom rimlig tid" se till att de gemensamma delarna av fastigheten är framkomliga för hyresgästerna, skriver Hyresgästföreningen. Exempelvis entréer hör till hyresvärdens ansvar, däremot ansvarar hyresgästerna för uteplatser och parkeringsplatser som de själva nyttjar.
I en bostadsrättsförening är det föreningens styrelse som ansvarar för snö- och ishanteringen, enligt Bostadsrätterna.
En hyresvärd eller styrelse som inte sandat eller saltat inom rimlig tid kan bli skadeståndsskyldig om en boende råkar ut för en halkolycka. Vare sig Hyresgästföreningen eller Bostadsrätterna ger något generellt svar om skadeståndsansvar, utan de hänvisar till att det i varje specifikt fall görs en bedömning om eventuell försumlighet.
Strängnäs kommun erbjuder alla fastighetsägare i kommunen att kostnadsfritt hämta sand för halkbekämpning. Följande platser gäller: Kommunens förråd på Kvittenvägen i Strängnäs, P-plats Hammarvägen i Mariefred, miljöstationen vid Ica i Åkers styckebruk samt vid pumpstationen vid korsningen Rosendalsvägen/Sundby hagväg i Stallarholmen.
"Givetvis gäller detta enbart sandning av trottoaren, uppfarten eller liknande och inte i en större kommersiell omfattning, så max två hinkar. Ta med hinkar och skyffel", skriver kommunen på sin hemsida.