3 500 personer, både stora och små, deltog i årets upplaga av skräpplockardagarna. De yngsta deltagarna hade dock en särskild uppgift: att spara det skräp som de själva tyckte verkade intressant.
Skräpet har det sedan diskuterats och spekulerats om i klassrummen där barnen själva fått fantisera fritt om skräpets historia.
– Barnen har skrivit väldigt intressanta texter till skräpet där de fått fokusera på några mindre saker som gått att ställa ut på resecentrum. Det är allt från rent påhittade historier till mer allvarsamma funderingar, så det är riktigt rolig läsning, säger Josefin Krakowski, utredare på teknik- och servicekontoret och projektledare för utställningen.
Alla kommunens förskolor, både de kommunala och privata, har på ett eller annat vis medverkat under skräpplockardagarna, men det är fem som visar upp sina fynd och historier på utställningen.
Utställningen kommer att visas i resecentrum fram till den 18 maj.
– Responsen har varit väldigt positiv. Det är många som varit intresserade och kommit förbi för att ställa frågor, säger Josefin Krakowski.
Är barnen generellt sett bättre än de vuxna på att ta hand om skräp?
– Ja. En sak jag har lagt märke till är att efter att barnen började plocka skräp under skräpplockardagarna så har de fortsatt med det. Flera grupper jag pratat med på förskolorna berättade att barnen gärna vill hålla rent. Men vi vill ju inte heller att barnen ska hålla på och plocka upp skräp efter vuxna.