Socialstyrelsen: Så kan man inte tolka statistiken

Socialkontorets påstår att Strängnäs kommun har fler platser på särskilda boenden än riksgenomsnittet. Detta påstående är felaktigt utifrån statistiken, enligt Socialstyrelsen. Trots det ligger det till grund för att lägga ned Solvändan.

Strängnäs2013-12-06 05:00

I underlaget till nedläggningsbeslutet av Solvändan står: "För närvarande har socialkontorets särskilda boenden för äldreomsorg något fler antal platser i förhållande till befolkningen än snittet i riket". Färre personer ska också ha hemtjänst i Strängnäs jämfört med riket.

Strengnäs Tidning har begärt att få ut underlaget, som hittas på Socialstyrelsens hemsida. Men statistiken säger ingenting om antalet platser sett till folkmängd. Vad den däremot säger är att den största andelen pensionärer i Strängnäs, 65-79 år, har mindre hemtjänst och de bor även i mindre utsträckning på äldreboenden. Den säger också att av den betydligt mindre gruppen gamla, 80 år och uppåt, bor 16 procent på äldreboenden medan rikssnittet är 14.

— Man kan inte använda statistiken på det sättet som socialkontoret gör. Den har ingenting att göra med hur många platser som finns i olika kommuner. Man måste se till vilket behov som finns hos de äldre, vilket varierar från kommun till kommun, säger utredare Matilda Hansson på Socialstyrelsen.

Finns det statistik över antalet platser sett till befolkningsmängd?

— Nej, det finns ingen sådan officiell statistik.

I beslutsunderlaget hänvisas också till att beläggningen var 95 procent på kommunens äldreboenden under 2012. Strengnäs Tidning har begärt ut underlaget. För 2013 har beläggningen minskat och är i genomsnitt 90 procent. I handlingarna pratas det även om kostnadseffektiva lösningar inför framtidens äldreomsorg.

Har kriterierna vid biståndsprövning ändrats eller kommer de att ändras?

— Nej, jag skulle inte säga att vi ändrar kriterier, däremot diskuterar vi att bättre tillgodose behoven i hemmen. Det ligger inom ramen för hela strukturplansarbetet som vi jobbar med, säger Maria Jäderlund, verksamhetschef för myndighet och bistånd, och syftar på den strukturplan inom äldreomsorgen som ska presenteras i december.

Enligt Statistiska centralbyrån kommer 20,4 procent av landets befolkning vara över 65 år 2020. För Strängnäs del beräknas andelen vara större, 22, 8 procent.

Varför lägger ni fram ett felaktigt underlag till socialnämnden?

— Det är den tolkningen vi har gjort utifrån det material vi har haft, som du också fått ta del av, säger Mats Karlsson, verksamhetschef för äldreomsorgen.

Det är inte Socialstyrelsens tolkning heller.

— Jag kan bara beskriva att det är den tolkning vi har gjort. Vi upplever det som att vi har gjort ett ordentligt arbete när vi har tagit fram materialet och att vi har tolkat det på ett klokt sätt.

Personal på Solvändan håller inte med om att platser stått tomma.

— Jag är medveten om att de har den uppfattningen, jag anser inte att den stämmer. Vi har mätt en gång i månaden, jag har haft en enhetschef på plats som mätt och jag har ingen anledning att misstro henne.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om