Socialtjänsten vill bygga ut avhopparstödet

Strängnäs kommun vill intensifiera arbetet med avhopparstöd. "När vi går in med stödinsatser är det flera som uttrycker behov av att kunna göra ett avhopp", säger Marjo Savelius, socialchef på Strängnäs kommun.

"Utifrån den samhällsutveckling som är så ser vi att vi behöver mer resurser för att snabbt kunna ge intensiv hjälp utifrån specifikt behov", säger Anna Ekström, chef för enheten stöd och insats ungdom på socialkontoret, till höger i bild. Till vänster i bild Marjo Savelius, socialchef på Strängnäs kommun.

"Utifrån den samhällsutveckling som är så ser vi att vi behöver mer resurser för att snabbt kunna ge intensiv hjälp utifrån specifikt behov", säger Anna Ekström, chef för enheten stöd och insats ungdom på socialkontoret, till höger i bild. Till vänster i bild Marjo Savelius, socialchef på Strängnäs kommun.

Foto: Albin Persson, privat

Strängnäs2024-01-22 12:00

Kommunen söker nu pengar från Brottsförebyggande rådet, Brå, för att fortsätta jobba med det avhopparstöd som startade i höstas, i samverkan med polisen. Kommunens mål är att kunna erbjuda intensivt stöd till personer som är motiverade och vill lämna kriminella grupperingar. Målet är också att arbeta förebyggande.

– Vi har kriminella ungdomar och även vuxna. Vi ser att när vi går in med stödinsatser och när polisen gör insatser, då är det flera som uttrycker behov av att kunna göra ett avhopp, säger Marjo Savelius, socialchef på Strängnäs kommun.

undefined
Marjo Savelius är socialchef på Strängnäs kommun.

Hon fortsätter:

– Polisen har sett inför 2024 att det finns minst fem personer som skulle kunna vara föremål för avhopparstöd. Det här är en färsk siffra. Vi ser att det finns väldigt stora samhällsvinster med att hjälpa de här individerna utifrån att de är motiverade och söker hjälp. Det handlar också om att minska mänskligt lidande och att minimera risken för fortsatt kriminalitet.

Anna Ekström är chef för enheten stöd och insats ungdom på socialkontoret:

– Avhopparstödet rör inte bara ungdom. Definitionen av avhoppare gäller i första hand vuxna, så är det inom hela EU. Men inom vårt avhopparstöd finns flera delar. Det är vuxna som är aktuella för avhopp, och om vi får något enstaka fall per år i Strängnäs så ska vi vara glada om vi kan hjälpa den personen. Men vi har också sökt pengar från Brå för att kunna hjälpa både unga och vuxna med ett kriminellt beteende, även om de inte är avhoppare utifrån polisens definition, säger Anna Ekström.

Kan arbetet också gälla att hjälpa minderåriga?

– Ja, vi har inte satt någon åldersgräns. För oss är det viktigt att både unga och vuxna får det stöd och den hjälp som var och en behöver. Det handlar om att barn som utför en kriminell handling eller beteende men som inte har etablerat en kriminell livsstil ändå ska få ett väldigt intensivt stöd när det väl behövs. När det väl dyker upp någon som har behovet av stöd då ska vi vara snabba med att ge samordnat intensivt stöd direkt. Det innebär att vi använder den spetskompetens som finns i kommunen på ett samordnat sätt.

Hur har ni använt pengarna som ni fick i höstas av Brå till avhopparverksamhet?

– Till kompetenshöjande insatser hos personalen, till att bygga upp organisationen och så har också personer i de ärenden som har identifierats under hösten fått stöd och hjälp.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!