På onsdagen beslutade politikerna på ägarmötet i Vårdförbundet Sörmland att vårdhemmet Gläntan, för unga vuxna med alkohol och drogproblematik, ska läggas ner. Bakgrunden är att Strängnäs, Eskilstuna och Flens kommuner har dragit sig ur samarbetet kring hemmet, som ligger i Vingåker.
Gläntan startades av Vårdförbundet på uppdrag av Strängnäs och Eskilstuna kommuner 2015. Senare anslöt Flens kommun.
– Det finns två svar på varför socialnämnden har sagt upp avtalet. Det ena är att vi har använt platserna på hemmet i mindre omfattning än vad vi trodde vi skulle göra. Det andra är att vi har haft en finasieringsmodell som gör att vi inte kan påverka vad det kostar trots att vi har få inskrivna, säger Annica Westling, tillförordnad socialchef i Strängnäs kommun.
De tre kommunerna har betalat anslag till HVB Gläntan för ett visst antal vårddygn. Förra året tilldelades Strängnäs kommun 654 vårddygn men nyttjade långt ifrån den summan. I september förra året hade 104 vårddygn använts.
Gick det inte att se kommunens behov tidigare, socialnämnden i Strängnäs var ju med och såg till att hemmet startades?
– Då hade vi fler som behövde vårdplatser. Vi trodde att vi skulle ha en bättre beläggning.
I underlaget till socialnämndens beslut att lämna Gläntan står det att nämnden får större möjlighet att själv disponera pengarna till placeringar och då kan göra individanpassade lösningar utifrån behov.
– Vi vill kunna köpa vård av andra. Men vi har inte haft synpunkter på vården, säger Annica Westling.
Under onsdagen beslutade som sagt ägarmötet i Vårdförbundet att Gläntan ska stängas.
– När kommunerna drar sig ur finansieringen ser Vårdförbundet ingen annan möjlighet än att lägga ner, säger Martin Alm, tillförordnad förbundschef.
Frågan är om Vårdförbundet kunde ha ändrat finasieringsmodellen så att den passat kommunerna.
– Gläntan startades inte av behov tagna ur luften även om kommunerna inte har kunnat matcha individer med platserna. Från Vårdförbundets sida kan vi inte bygga verksamheten efter vad vi tror, säger Roger Ljunggren (S), ordförande i Vårdförbundet Sörmland.
Gick det inte att förändra verksamheten?
– Vi har försökt att förändra men på grund av fasta kostnader för personal och lokaler hade vi behövt göra ett omtag, men det har det inte funnits intresse för bland medlemskommunerna.
Tidsplanen är att stänga till halvårsskiftet. Tio anställda berörs.