Strängnäs treårsplan: Samma skatt och stora sparbössor

Oppositionen argumenterade för alternativa satsningar på exempelvis skola, omsorg, trygghet och klimat, men kommunens budget och verksamhet kommer de tre närmaste åren att gå enligt majoritetens plan.

Oppositionens Mia Nerby (C) och David Aronsson (V) argumenterade för andra prioriteringar, bland för effektiviseringskrav och buffertstorlekar, än majoritetens Monica Lindell (S) och Jacob Högfeldt (M).

Oppositionens Mia Nerby (C) och David Aronsson (V) argumenterade för andra prioriteringar, bland för effektiviseringskrav och buffertstorlekar, än majoritetens Monica Lindell (S) och Jacob Högfeldt (M).

Foto: TT, Joakim Serrander (arkiv)

Strängnäs2020-11-24 13:30

Efter dryga timmens debatt beslutade ett oenigt kommunfullmäktige på måndagskvällen att anta kommunstyrelsens förslag till flerårsplan för 2021–2023, som tidningen nyss berättat om.

Moderaternas och Socialdemokraternas budget ger en oförändrad skatt på 21,67 procent, ett väntat resultat på 46–48 miljoner kronor per år – 2 procent av skatteintäkterna – plus en budgetreserv på 20 miljoner kronor.

Oppositionen har i flera skuggbudgetar kritiserat det ovanligt stora ekonomiska svängrummet och argumenterat för att, särskilt nu i lite svårare tider, mer resurser borde gå ut i kommunens olika verksamheter.

Kommunstyrelsens vice ordförande Monica Lindell Rylén (S) försvarade förslaget:

– Vi har volymbuffertar och vi har skatteprognosreserver för att inte behöva dra i handbromsen.

Skuggbudgetar hade lämnats in av Vänsterpartiet, Sverigedemokraterna samt av Centerpartiet, Kristdemokraterna och Liberalerna gemensamt. Trion, som har 10 av fullmäktiges 55 mandat, ville ha ökade prioriteringar på skola, kultur och fritid.

Björn Karlsson intog talarstolen för Sverigedemokraterna, som med 8 mandat är fullmäktiges tredje största parti:

– Trygghet, äldreomsorg, våra barns utbildning och möjlighet till arbetstillfällen är frågor som inte får falla på grund av politisk prestige. Praktiska lösningar är bättre än politiska låsningar.

Vänsterpartiets David Aronsson föreslog mer satsningar på hållbarhet, arbetsmarknad och kollektivtrafik, bland annat genom cykelbanor mellan tätorterna. De låga skolresultaten lyftes också:

– Det räcker inte att, som vi alla gör, stoppa in mer pengar i barn- och utbildningsnämnden. Verkligheten är att vi har en socioekonomisk segregation, sa han och visade staplar på hur mycket lägre utbildningsnivån hos föräldrar med barn i kommunala högstadieskolor är, jämfört med friskolor.

Enligt Skolverket är det en av flera faktorer som påverkar betygsresultaten, men som skolan inte kan påverka. Vänsterpartiet argumenterade för mer resurser till att jämna ut socioekonomiska skillnader, än de tio miljoner kronor som majoriteten hade föreslagit. 

En lite vass ordväxling om kommunens miljö- och klimatarbete, mellan Yvonne Knuutinen (V) och kommunstyrelsens ordförande Jacob Högfeldt (M), avslutade debatten. 

Mötet går att följa i efterhand via webb-teve på kommunens hemsida.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!