Eskilstuna är ett. Katrineholm, Flen och Vingåker bildar ett annat. Och i södra delen av länet finns ett tredje lokalt certifierat vård- och omsorgscollege. Sammanlagt sju sörmländska kommuner har gymnasieskolor och vuxenutbildningar med den kvalitetsstämpel som certifieringen innebär.
Strängnäs kommun samarbetar redan med dessa kommuner och andra aktörer på regional nivå för att utforma relevanta utbildningar inom vård och omsorg.
Men Strängnäs vill också vara ett lokalt certifierat college, och arbetar därför med en ansökan som ska skickas in till den ideella föreningen Vård- och omsorgscollege. Ansökan väntas vara klar i början av nästa år.
I Thomasgymnasiets förslag till programutbud för höstterminen 2015 finns inte vård- och omsorgsprogrammet med som sökbar kurs, utan eleverna hänvisas till Eskilstuna. Det är troligt att gymnasieskolan ändå kommer att beröras i Strängnäs ansökan.
– Det handlar om att locka ungdomar att söka, oavsett om vi har utbildningen här eller någon annanstans, sa vuxenutbildningens rektor Simon Husberg när han informerade skolpolitikerna om ansökningsprocessen på ett sammanträde nyligen.
Han tillägger att det finns många sökande till vuxenutbildningens kurser inom vård och omsorg.
Det är den pågående generationsväxlingen som är bakgrund till certifieringen. Fram mot år 2020 når 40-talisterna 80-årsåldern, något som kommer att kräva mer personal inom vård och omsorg. Redan nu finns en ökad efterfrågan på välutbildad personal inom psykiatrin och för personer med funktionsnedsättning.
En certifierad utbildning ska ses som en garanti för att de studerande har en utbildning som är anpassad efter dagens behov, enligt Simon Husberg:
– Det borgar för en viss kvalitet.