Strängnäsborna bunkrar – slutsålt på vattendunkar

Radio, stormkök, ärtsoppa, vattendunk och pasta. Det är saker som ortsborna i kommunen preppar med. Hos butikerna ekar hyllorna tomma. "Men var ska jag leta nu då?", frågar sig en kund som blickar mot konservburkarnas plats.

Strängnäs 4 mars 2022 04:47

Kriget i Ukraina

För en vecka sedan inleddes Rysslands väpnade angrepp mot Ukraina och sedan dess har åtgången på köttsoppa, ravioli och andra konserver varit rykande, konstaterar personalen på ÖoB i Solberga. De skrattar nervöst åt tidningens fråga: "Bunkrar kunderna?".

– Vattendunkarna är helt slut, säger butikschefen Marie Hardeby, som även nämner den ökade efterfrågan på grillkol. 

undefined
I vänstra hörnet syns den tomma hyllan som vanligtvis belamras av vattendunkar. I övrigt är pasta och nudlar av intresse för de som bunkrar.

Katarina Bergdahl, är på plats för att handla förnödenheter och bland annat, en vattendunk, till familjen.

– Men var ska jag leta nu då?, säger hon. 

– Jag går från butik till butik för att se om jag kan hitta konserver, men det är tomt överallt.

Makrill, linser och mjöl till bakning. Kriterierna är att det ska vara gott, så att det går att äta även utan krisläge.

– Man är lite orolig, man vet ju aldrig. Det är ju bättre att vara lite förberedd än inte alls. 

Cecilia Viktor står också vid konservhyllan.

– Det blir en del som bunkras, säger hon och blickar mot kundvagnen med toapapper och linser. 

Ett stenkast från ÖoB ligger Elgiganten. Där har Andreas Gelter sett en ökad efterfrågan på batterier, frysboxar, powerbanks och batteridriven radio.

– Vanlig FM radio är helt slut, säger varuhuschefen som tror att det beror på information om hemberedskap från Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, där bland annat en radio ingår. 

undefined
"Det är en jätteåtgång på vevradior", säger varuhuschefen på Elgiganten i Solberga, Andreas Gelter. Här syns han framför hyllorna där radioapparaterna vanligtvis står.

I Mariefred har Järnboden gjort sig beredd på att invånarna ska fylla upp källaren med krisberedskap

– Efterfrågan är stor och vi har lyckats trolla fram lite av det ni efterfrågar. Dunkar, batterier, gasolkök och gasol finns åter på lagret. Spritkök på väg hem och bör finnas i butik på fredag, skriver de i ett inlägg på Facebook. 

På Willys i Solberga fyller David Andersen på kundvagnen med konserver och pulvermos.

– Vi har ju fem barn där hemma så det känns angeläget att ha lite om det skulle hända något.

Bakom en annan hylla står John Robson och väljer mellan rissorterna. Tidigare på dagen köpte han ett stormkök och nu funderar han på en värmegenerator. För tillfället befinner han sig på Willys för att handla torrvaror och krossade tomater.

– Jag handlar på mig lite mer än vanligt. Det är i fall att det skulle bli svårt att få tag på mat och om det blir strömavbrott behöver man saker som inte kräver kylskåp. 

Kunderna handlar framför allt pasta, ris, soppor och köttkonserver, förklarar Svenne Weidne som är butikschef på Willys. 

– Folk är kanske oroliga, men jag upplever ingen jättestor bunkring, säger han och spekulerar om de stigande livsmedelspriserna också är en faktor. 

undefined
Kunderna bunkrar olika produkter. Kriterierna är lång hållbarhet, utan kylning och att de smakar okej. Från vänster: John Robson och David Andersen, som handlar på Willys i Solberga.

Det kanske framstår som att alla bunkrar, men så är inte fallet. 

Ica Skeppet i Stallarholmen har stor ruljangs på ärtsoppa, men det liknar inte hamstringen av toapapper som var under coronakrisens första tid, understryker en anställd som tidningen pratar med. Ica Bengtsson i centrum, Coop och Ica torghallen i Mariefred har inte lagt märke till några tendenser på bunkring. 

Åsa Eriksson och Frida Bussler är inte på Willys för att bunkra.

– Nej, det gör jag inte, jag följer inköpslistan, säger Åsa Eriksson.

– Jag gör ingen speciell bunkring, jag bunkrar i vanliga fall ändå, berättar Frida Bussler, som alltid köper mer än nödvändigt, med ett skratt. 

 

 

Preppa solidariskt

"Som alltid gäller: du är en del av Sveriges beredskap. Du kan påverka din egen och dina näras säkerhet genom att se över din hemberedskap så att ni klarar minst en vecka utan stöd från samhället, men hamstra inte. Det finns det ingen anledning till och det kan göra det svårare för andra. Preppa solidariskt", skriver Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, på sin hemsida. 

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!

 
 
 
 
 
 
Ämnen du kan följa