Hur länge polisen har varit männen på spåren är ännu oklart, men de brott de misstänks för ska framför allt ha genomförts under mars till juni 2020.
Klart är att tre män från Stockholmstrakten ett år senare, i juni 2021, häktades i sin frånvaro. Bland misstankarna mot dem finns rån, människorov, försök eller förberedelse till mord samt ett synnerligen grovt narkotikabrott. De är fortfarande på fri fot.
I slutet av mars i år häktades ytterligare tre män – två från Stockholmstrakten, samt en man i 25-årsåldern från Strängnäs kommun som tidigare fällts för bland annat narkotikabrott och narkotikasmuggling.
Nu misstänks alla tre för synnerligen grovt narkotikabrott. En av dem misstänks också för synnerligen grov narkotikasmuggling.
Förundersökningen leds av åklagare Ida Arnell, som har lett flera utredningar om grov organiserad brottslighet. Henne har tidningen inte lyckats nå, men vi har pratat med åklagare Karin Borg som också jobbar med målet.
Vad är det som ska ha hänt?
– Jag kan tyvärr inte säga mycket mer än det som finns i häktningsunderlagen, alltså att vi har ett antal personer häktade och att omfattningen är synnerligen grovt narkotikabrott. Utredningen är i ett tidigt skede och av förundersökningsskäl kan jag inte säga mer, säger Karin Borg.
Narkotikabrotten ska ha utspelat sig redan 2020. Vad är det som gör att personerna häktas först nu, två år senare?
– Det kan jag inte kommentera just nu, av hänsyn till förundersökningen.
Det ska ha gjorts narkotikabeslag på flera orter. Är en av dem Strängnäs?
– Det kan jag inte heller kommentera nu, säger Karin Borg.
Tidningen har också varit i kontakt med Strängnäsmannens försvarsadvokat, Martin Cullberg. Bland hans mer uppmärksammade mål finns flera friande domar för mord, rättegångar med medlemmar i kriminella mc-gäng och Sveriges största narkotikamål, Operation Playa. Han är också känd som expertkommentator i ”Efterlyst” på TV3.
Vad kan du säga om din klients inställning?
– Jag har inga kommentarer, säger Martin Cullberg.
Åklagaren har nu till den 28 april på sig att väcka åtal eller, mer sannolikt, begära omhäktning.
Narkotikabrott kan bedömas som synnerligen grovt om det exempelvis handlar om organiserad knarkhandel, om det gäller synnerligen stora mängder knark och pengar, eller om gärningspersonen har haft en central roll i brottet. Straffskalan är fängelse i sex– tio år.