Strängnäspartiet nära åka ut ur KF

Strängnäspartiet tappar en tredjedel av sitt stöd men hänger kvar i fullmäktige – tack vare att kommunen numera består av en valkrets i stället för två.

Strängnäspartister på valvakan i söndags, när förhoppningen fortfarande var att partiet skulle fördubbla sina mandat. I stället tappar det en tredjedel av sina väljare.

Strängnäspartister på valvakan i söndags, när förhoppningen fortfarande var att partiet skulle fördubbla sina mandat. I stället tappar det en tredjedel av sina väljare.

Foto:

Strängnäs2018-01-18 07:12

Preliminärt 491 röster räcker till 2,2 procent för Strängnäspartiet i valet till kommunfullmäktige. 39 röster färre – och partiet hade hamnat under spärren för småpartier.

– Vi landade sämre än vi trodde och hoppades på. Vi har inte analyserat det närmare ännu utan ska ha ett möte i början av nästa vecka då vi ska gå igenom siffrorna ordentligt, säger ordförande Niclas Samuelsson.

Strängnäs kommun består från och med 2018 års val av en enda valkrets i stället för Strängnäs västra och Strängnäs östra, som vid de två senaste valen. Förändringen gjordes efter en ändring i vallagen och det är tack vare det som STRP, trots att partiet har tappat en tredjedel av sina väljare, fortfarande får vara kvar i fullmäktige.

I mandatfördelningen till kommunfullmäktige går gränsen för småpartier vid 2 procent för kommuner som inte är valkretsindelade, 3 procent för övriga.

– Det har gynnat oss, konstaterar Niclas Samuelsson.

– Vi är ändå glada och tacksamma för de röster vi har fått. Nu verkar vi få ett mandat i kommunfullmäktige och det ska vi förvalta på bästa sätt. Det är vår skyldighet mot alla som har röstat på oss, säger han.

STRP fick 471 röster i valnattresultatet och 20 under onsdagsräkningen, totalt 491. Valresultatet är dock inte fastställt av länsstyrelsen ännu.

Småpartispärrar

För att ett parti ska få delta i mandatfördelningen måste partiet ha fått minst en viss andel av de giltiga rösterna i valområdet.

Riksdagen: 4 procent av rösterna i hela landet eller 12 procent av rösterna i en av valkretsarna.

Landstingsfullmäktige: 3 procent av rösterna i hela landstinget.

Kommunfullmäktige: 3 procent av rösterna för valkretsindelade kommuner, 2 procent för de som inte är det.

Europaparlamentet: 4 procent av rösterna i hela landet.

Källa: val.se

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!