Svårt att nå fram till vårdcentralen

Influensor och pollenbesvär har fått många Strängnäsbor att vända sig till vården – samtidigt som personalen också har sjuknat in. Det har gjort att flera patienter har haft svårt att få hjälp.

Många har varit sjuka under vintern och våren, något som ökat trycket på Strängnäs vårdcentraler.

Många har varit sjuka under vintern och våren, något som ökat trycket på Strängnäs vårdcentraler.

Foto:

Strängnäs2018-03-22 10:19

Det har varit en vinter och vår med ovanligt många telefonsamtal från sjuka Strängnäsbor till stadens vårdcentraler. Den bilden delar verksamhetscheferna Ann-Charlotte Sjöviker Larsson och Helene Bennemyr, på landstingsdrivna Strängnäs vårdcentral respektive privata alternativet Unicare.

– Det har varit otroligt mycket sjukdom med kraftig influensa och en intensiv pollensäsong. Det har gjort att verksamhetens personal inte själv har varit på plats, vilket har skapat en hård belastning. Nu är det många TBE-vaccinationer också, det är en hårt belastad period vi är inne i. Vi har dessutom haft vakanser, säger Ann-Charlotte Sjöviker Larsson.

Tidningen har varit i kontakt med en Strängnäsbo som försökte kontakta Strängnäs vårdcentral under april, men som flera dagar i rad möttes av ett automatiskt meddelande om att telefonkön var fylld och uppmaningen att han skulle återkomma nästa dag. Det skapade irritation och fick honom att ta till pennan:

"Är det verkligen nödvändigt att personligen besöka vårdcentralens reception, och bete sig mer eller mindre påträngande, för att kunna boka tid för rådgivning eller läkarbesök?", skriver han i ett brev till bland annat primärvårdsnämndens ordförande. "Det alternativa sättet att få kontakt med läkare är kanske att uppsöka Mälarsjukhusets akutmottagning, trots att händelsen inte är akut?" fortsätter han.

Till slut fick mannen kontakt med vårdcentralen och saken är nu, enligt honom, utagerad. Ann-Charlotte Sjöviker Larsson beklagar att det dröjt innan mannen fått kontakt, men hoppas att problemet inom kort ska vara helt löst.

– Jag har full förståelse för att folk blir irriterade över att inte komma fram, men vi gör vårt bästa för att tillgodose så mångas behov som möjligt. Det är bättre redan och det kommer att bli ännu bättre. Vi har anställt personal på våra vakanser som är på väg in nu, så det ska rätta till sig.

Vad är rådet till den som inte kommer fram till er via telefon?

– Man kan ringa 1177 för att få rådgivning. De kan också göra en första medicinsk bedömning om du är så pass dålig att du bör åka till sjukhuset.

Även vårdcentralen Unicare har upplevt ett ovanligt hårt tryck under våren. Att besök på vårdcentralen sedan förra årsskiftet är kostnadsfria bidrar också, säger Helene Bennemyr:

– Vi har försökt bemanna om genom att flytta personal från mottagningen till telefonen. Det är viktigt att patienterna når fram när de ringer. Ofta kan vi hjälpa till med egenvårdsråd som gör att de inte behöver uppsöka vården.

Tidningen har sökt även vårdcentralen Mäster Olofs verksamhetschef.

Influensor och pollen har ökat trycket på vårdcentralerna

Irriterad Strängnäsbo: "Nödvändigt att besöka vårdcentralens reception för att kunna boka tid för rådgivning eller läkarbesök?"

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!