"Sverige är som en dröm"

Mohamad Allatif och Noor Malek med sönerna Omar och Ali är en av många familjer som hoppas på att få starta ett nytt liv i Sverige. Här berättar de om den första tiden i Strängnäs.

Strängnäs2014-10-07 17:02

Mohamad Allatifs plan var att köpa 200 rosor och dela ut dem till Strängnäsborna, som ett tack för att ha blivit så väl mottagen. Men personalen på Mälarblicks asylboende har avstyrt inköpet; blommor är ju dyrt i Sverige. Mohamad Allatif hoppas att han kan visa sin tacksamhet genom den här artikeln i stället.

– Och jag hoppas att jag kommer att få möjlighet att göra något tillbaka för Sverige i framtiden. Något bra, stora saker för alla som bor här, säger han.

Både Mohamad Allatif och hans hustru Noor Malek, 34 år gamla, kommer från Syrien. Han är utbildad pilot och kommer från Jaramana. Hon är tandläkare från Duma. Båda städerna ligger nära huvudstaden Damaskus i sydvästra delen av landet.

De tre senaste åren har de bott i Saudiarabien, där Mohamad Allatif har arbetat som försäljare på ett läkemedelsföretag. Men livet i Saudiarabien är inte lätt för syrier, berättar de.

– Det går inte att leva lyckligt där, säger Mohamad Allatif.

Utrikespolitiska institutet kallar Saudiarabien "världens mest konservativa land". Rättsväsendet följer strikt islamisk lag, politiska partier är förbjudna och all makt utgår från kungafamiljen. Saudiska medborgare får ta del av stora förmåner, medan de miljontals gästarbetarna i landet är rättslösa.

Alternativet, att återvända till Syrien, är inte möjligt. Det handlar inte om möjligheten att leva lyckligt, understryker paret, utan om att över huvud taget överleva. Noor Malek besökte Duma i somras, för att med egna ögon se om det kunde vara möjligt att flytta hem igen. Under hennes besök utsattes familjens hus för en bombattack. Hennes far dog omedelbart. Hennes mor skadades svårt och avled en vecka senare.

– Min stad och mitt folk, allt är förstört. Jag tog min syster och bror och flydde till Damaskus, berättar hon.

Där är syskonen kvar. Själv återvände hon till Saudiarabien, där hon och Mohamad Allatif lyckades få tillåtelse att åka till Grekland med barnen Omar, 4 år, och Ali, 3 år. Men efter bara ett dygn i Grekland reste familjen vidare till Sverige, som de hört talas om som ett tryggt och välkomnande land.

– Om du kommer från Syrien så är du van vid att många stänger dörren framför dig. Sverige är som en dröm. Jag tror inte det finns några människor som svenskarna någon annanstans i världen, säger Mohamad Allatif.

Han och Noor Malek berättar om männen som hjälpte till med att bära familjens väskor vid ankomsten till Malmö. Migrationsverkets personal som såg till att alla fick något att äta medan de väntade på bussen som skulle ta dem till ankomstboendet i Flen samma kväll. Busschauffören som stannade mitt i natten, för att passagerarna skulle få något att dricka. Rummen som var iordninggjorda när de anlände till Flen tidigt på morgonen. Personalen som sa åt dem att skynda sig in för att de inte skulle frysa.

– Det är inte bara för att det är deras jobb. Det kommer från deras hjärtan. De hjälper oss utan att vi har gjort något för dem. Jag kommer aldrig att glömma det, säger Mohamad Allatif.

Familjen kom till Strängnäs den 21 september, efter tre dagar i Flen. De berättar om välvilja och värme hos de personer som de har kommit i kontakt med även i Strängnäs. Hur det inte var några problem att byta rum för att barnen inte skulle behöva sova i våningssängar. Om de två Strängnästjejerna i 20-årsåldern som inte bara beskrev vägen till mataffären när Mohamad Allatif frågade, utan tog sig tiden att lotsa honom rätt.

– Det kanske är normala saker här, små handlingar. Men det betyder väldigt mycket för oss, säger Noor Malek.

Hon berättar om ytterligare en händelse som har gjort intryck på familjen. I söndags eftermiddag kom Lena Lundgren, lärare på Karinslundsskolan, till Mälarblick. Hon frågade om det fanns några barn som ville följa med till skolans gård för att leka. 18 barn och deras föräldrar följde med på lekträffen, något som Lena Lundgren tänker fortsätta med två gånger i veckan.

– Och efteråt så gav hon barnen bullar som hon hade bakat. Det var söndag, det var hennes lediga dag. Hon är godhet, säger Mohamad Allatifs.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om